Az eltitkolt magyar alkotmány

Infostart
2006. szeptember 7. 05:21
Kilenc hónapja nem hozza nyilvánosságra az igazságügyi tárca az új alkotmány tervezetét. Az InfoRádió január óta szeretne megtudni részleteket az alaptörvény normaszövegéről, a minisztérium azonban különböző indokkal mindig megtagadta azt, holott már az adatvédelmi biztos is felhívta a tárca figyelmét, hogy a törvénytervezetek közérdekű adatnak minősülnek.

2006 januárja óta titok övezi a másfél év alatt elkészült alkotmány részleteit. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter 2004 októberében célul tűzte ki, hogy a ciklus végére elkészíti az új alaptörvény normaszövegét.

A kodifikáció a vártnál gyorsabban folyt, az alkotmány azonban soha nem került nyilvánosságra. A tárcavezető június 4-én annyit mondott a jogszabály-tervezetről, hogy a kétharmados törvények szűkebb körben, de megmaradnának, emellett nagyobb hangsúlyt kapna a jogalkotás, a közpénzügyek kérdése, és az alkotmányvédelem, ezen belül is az Alkotmánybíróság és az ombudsmanok szerepe.

Az év elején Petrétei József azt mondta: nem szeretné kampánytémává tenni az alkotmányt, így a választások második fordulójáig nem hozza nyilvánosságra. Azóta már négy hónap eltelt, de az alkotmánytervezetet még mindig nem ismeri a lakosság.

Közérdekű adat - a minisztériumot nem érdekli

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület beadványa nyomán az InfoRádiónak azt mondta: az igazságügyi tárcának nyilvánosságra kell hoznia az alaptörvény tervezetét.

Az elékészült alkotmánytervezet szövege olyan közérdekű adat, amelyet nyilvánosságra kell hozni, sőt, az adatkezelőnek a jogszabálytervezetet a saját honlapjára is ki kell tennie - szögezte le az ombudsman.

Az InfoRádió január óta többször szeretett volna információkat megtudni az alkotmány normaszövegéről, de az igazságügyi tárca ilyen-olyan okokból rendre megtagadta azt. Legutóbb kollégája útján a minisztérium sajtófőnöke minden indoklás nélkül azt közölte: nem nyilatkoznak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást