A vizitdíj csak a jéghegy csúcsa

Infostart
2006. szeptember 6. 07:08
A vizitdíj vagy a kórházi napidíj bevezetése csak a jéghegy csúcsa. Az egészségügyben az intézményrendszer átalakítását és működési hatékonyságának növelését kellene szem előtt tartania a kormányzatnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gáspár Pál, az ICEG Európai Központjának igazgatója.

Az egészségügyben nem feltétlenül csak a forrásokat kell növelni, ami az igazi problémát jelenti az maga a struktúra, amelyben ezeket a pénzeket elköltik. Ez egy meglehetősen avítt és rossz hatékonysággal működő szerkezet - hangsúlyozta az ICEG gazdaságkutató intézet Európai Központjának igazgatója.

Gáspár Pál szerint a kormányzatnak végig kell gondolni olyan mélyreható kérdéseket, mint a finanszírozási modell, az intézményrendszer felépítése, a biztosítás kérdése.

Ezeknek a rendezése ugyanis hosszú távon együttesen elvezethet oda, hogy - akár GDP-arányosan nem is feltétlenül többet költve - az egészségügy helyzete rendeződjön, és a lakosság kedvezőtlen egészségi mutatói megváltozzanak.

A szakértő szavaiból kiderült az is: valószínűleg újból végig kell majd gondolni a gyógyszertámogatási rendszert is, hiszen évek óta folyamatosan nő a gyógyszerkassza hiánya, és a most bejelentett intézkedések csak arra lesznek elegendők, hogy lelassuljon a hiány növekedése.

Euró legkorábban 2013-ban lehet

Gáspár Pál úgy vélte: Magyarországon minél hamarabb be kellene vezetni az eurót, azonban 2013-2014 előtt erre nincs reális esély.

Az inflációs és a hiánnyal kapcsolatos maastrichti követelmény ugyanis nagy eséllyel nem fog teljesülni 2009-re. 2010-ben pedig választások lesznek, ami nyilvánvalóan befolyásolja a gazdasági folyamatokat.

A gazdasági szakértő hozzátette: szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy - mint arra a Konvergencia Tanács javaslatot tett - 2008-ban tető alá lehetne hozni egy megállapodást a parlamenti pártok és az érdekképviseletek részvételével az euró-bevezetés dátumáról.

Gáspár Pál szerint egyrészt kérdéses, hogy az adott politikai körülmények között mennyire reális egy ilyen megállapodás létrejötte, másrészt kérdés az is, hogy - ha meg is születik - mennyire tartanák magukat ahhoz a pártok egy esetlegesen kiélezett választási kampányban.

A szakember szerint az is bizonytalan, hogy 2007-2008-ban hogyan alakul a gazdaság és az államháztartás helyezte, ez határozza meg ugyanis, hogy lesz-e értelme egyáltalán céldátumról beszélni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gáspár Pál az egészségügyi reformról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gáspár Pál az euró bevezetésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást