A tiszti főorvos vitázik az MTA-elnökével

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 6. 12:01
Az országos tiszti főorvos szerint szükség van a madárinfluenza elleni oltóanyag gyermekeken való klinikai tesztelésére. Bujdosó László azután beszélt erről, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kedden etikai szempontból kifogásolta a gyermekek bevonását a tesztekbe.

A testület úgy vélte: az eljárás nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak, amelyeket Magyarország is elfogadott.

Az országos tiszti főorvos válaszában hangsúlyozta: a gyermekek számára előállított oltóanyag dózisát nem lehet felnőtteken beállítani, mert egészen más az immunrendszerük.

Bujdosó László felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges influenzajárvány a gyerekeket veszélyezteti leginkább, és akkor már nem lenne idő a kísérletekre.

Hangsúlyozta, hogy a dózist beállító vizsgálat nem jelent kockázatot, mert a vakcina ártalmatlanságát a korábbi humán kísérletek igazolták.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szeptember 1-jén jelentette be, hogy a madárinfluenza elleni szert kipróbálhatják gyerekeken is.

A vizsgálathoz húsz önkéntes szülő jelentkezését várják. A klinikai vizsgálatnak a legszigorúbb előírások betartása mellett vetik alá a gyermekeket.