Szocialista elképzelések a nyugdíjreformról

Infostart
2006. szeptember 5. 14:28
A jelenlegi nyugdíjrendszer finanszírozhatatlan, reformokra, korrekcióra van szükség - jelentette ki az egyik szocialista parlamenti képviselő, aki szerint tarthatatlan, hogy átlagosan 53,5 évesen mennek nyugdíjba az emberek Magyarországon. A Fidesz szerint nem lehet tudni, hogy miből áll a kormány új nyugdíjrendszer-programja.

A nyugdíjkasszát idén 470 milliárd forinttal kell kiegészítenie az államnak - mondta el az InfoRádióban Csákabonyi Balács.

Jelenleg 62 év a nyugdíjkorhatár. A rokkantsági, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségei miatt azonban átlagosan 53,5 évesen vonulnak nyugdíjba az emberek Magyarországon.

A szocialista képviselő szerint ezért át kell gondolni a kedvezmények rendszerét.

A nők által igénybe vehető korengedményes nyugdíj jelenlegi korhatárát 57-ről 59-re növelnék 2009-től, 2012-től pedig 60-ra. A rendvédelmi dolgozók, a művészek vagy a katasztrófavédelemnél szolgálatot teljesítők korkedvezményét is módosítanák.

A Fidesz szerint a háttérben az SZDSZ áll

Aszódi Pál, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke azt mondta: Csákabonyi Balázs az igazságos, fenntartható és kiszámítható nyugdíjrendszerről beszél, "de, hogy ez a program miben áll, arról egy szó sincs".

Véleménye szerint a kormányban az SZDSZ uralkodik, amely a 65 éven felüliek ingyenes utazásának megszüntetését szorgalmazza.

Mint mondta: amit eddig az SZDSZ elhatározott, azt az MSZP magáévá teszi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aszódi Pál (Fidesz)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csákabonyi Balázs (MSZP)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást