Molnár: "350 százalékos béremelést nem tudunk ígérni, és ennél kisebbet sem"

Infostart
2006. szeptember 5. 05:40
Ezen a héten egyeztet a szakmai szervezetekkel az egészségügyi miniszter a vizitdíj adminisztrációjáról. A tárcavezető szerint még idén ki kell dolgozni a bevezetéshez szükséges jogszabályi hátteret. Molnár Lajos a traumatológusok bérezési gondjairól szólva azt mondta: nincs esély a traumatológusok által követelt 350 százalékos béremelésre.

A kormányzat tervei szerint 4 millióan mentesülnének részben vagy egészben a vizitdíj fizetése alól. Arról azonban nincs információ, hogyan és mikor kell majd fizetni, és ki adja a számlát. Az egészségügyi miniszter ezekről a kérdésekről egyeztet a szakmával.

Molnár Lajos kijelentette: fontosnak tartja, hogy a kórházi napidíjról szóló számla a kórházi zárójelentés része legyen; ezzel is szeretné elkerülni, hogy meg nem történt szolgáltatások elszámolásával kísérletezzenek az intézmények.

A traumatológusok bérezési gondjairól szólva a tárcavezető közölte: nincs esély az orvosok által követelt 350 százalékos béremelésre.

"Háromszázötven százalékos béremelést nem tudunk ígérni, és ennél kisebbet se, 250 százalékos béremelést sem tudunk ígérni - jelentette ki Molnár Lajos.

Az egészségügyi miniszter hozzátette: a traumatológusok javára, más egészségügyi szakmák dolgozóival szemben, nem lehet ilyen megkülönböztetést tenni.

A gyermektraumatológusok is csatlakoztak

Nyilatkozatban csatlakoztak a Magyar Traumatológus Társaság bérköveteléseihez a gyermeksebészek.

A társaság elnöke az InfoRádióban elmondta: ők is traumatológusok, egy cipőben járnak a "felnőtt traumatológusokkal", a bérezésünk is hasonló.

Nyilvánvaló, hogy az ügyeleti bérezésünk egészen gyalázatos, ez nem mehet így tovább. Tudjuk, hogy nem lehet a lakosságot ellátás nélkül hagyni, de valamilyen megállapodást muszáj találni - hangsúlyozta Kiss Ákos.

A Magyar Gyermeksebész Társaság elnöke szerint nagyon elkeseredett a hangulat az egészségügyben, rengetegen dolgoznak nagyon "zsenge" bérért, akár karácsonykor is.

Kiss Ákos hozzátette: szeptember 8-án lesz gyermektraumatológus kongresszus, a tagság dönti majd el, mi legyen a következő lépés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiss Ákos a gyermektraumatológusok bérgondjairól
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást