Megalakult a Nemzeti Fejlesztési Tanács

Infostart
2006. szeptember 5. 14:36
Megalakult a Nemzeti Fejlesztési Tanács, amely a kormány külső stratégiai, társadalmi tanácsadó testülete. A tanács évente minimum háromszor ülésezik, és fő feladata lesz, hogy a következő hét évben a Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósulását kövesse, és véleményt mondjon stratégiai kérdésekről még a kormánydöntést megelőzően - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos.

A Nemzeti Fejlesztési Tanácsot a miniszterelnök vezeti, alelnöke a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) alelnöke, tagjai a regionális fejlesztési tanácsok, a Gazdasági és Szociális Tanács delegáltjai és a miniszterelnök által felkért szakemberek, valamint állandó meghívottként részt vesznek a FIT tagjai.

Bajnai Gordon közölte: a Nemzeti Fejlesztési Tanács szeptember 25-én véleményezi a kormánydöntés előtt a társadalmi vita alapján átdolgozott második Nemzeti Fejlesztési Tervet.

A második Nemzeti Fejlesztési Terv társadalmi vitájával kapcsolatban Bajnai Gordon közölte, hogy eddig öt régióban tárgyalt. A társadalmi vitában eldöntendő kérdésként fogalmazódott meg, hogy milyen arányt képviseljen a versenyképesség, illetve a felzárkóztatás, a közlekedés és a környezetvédelem, a humán terület vagy az infrastruktúra fejlesztése.

Bajnai Gordon hozzátette: szeptember 19-én parlamenti vitanapot tartanak a fejlesztési tervről, szeptember 25-én a Nemzeti Fejlesztési Tanács elé viszik, és a szeptember végi kormánydöntést követően nyújtják be Brüsszelnek.

Októberben készülnek el a regionális, illetve az ágazati operatív programok, és novemberre lehet majd tudni, hogy milyen programok indulhatnak a következő két évben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást