Hajtóvadászat falfirkálók után

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 5. 12:06
Falfirkák elleni akcióprogramot indít októbertől a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Önkormányzat Városrendészeti Bizottsága és a Lát-Kép Egyesület. Az eredményeket egy év múlva értékelik.

Jármy Tibor, a BRFK bűnmegelőzési osztályvezetője elmondta: külön csoportot alakítottak az elkövetők felderítésére és a járőrök útvonalát úgy tervezik meg, hogy sűrűbben ellenőrizhessenek a graffitisek által kedvelt területeken.

Hozzátette: terveik szerint a rongálást pénzbüntetés helyett közmunkával szankcionálják, vagyis a falfirkák eltűntetésében az elkövetőnek is részt kell venniük.

A Fővárosi Önkormányzat Városvédelmi Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a graffitisek évente 50 millió forint kárt okoznak a budapesti aluljárókban.

Danielisz Béla hozzátette: a Fővárosi Közterület Fenntartó és a BKV költségvetésében is szerepel a grafitik eltüntetésére felhasználható összeg.

Hanzély Ákos, a Lát-Kép Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy különbséget kell tenni falfirka és falfestmény között.

Úgy vélte: az igényes grafitik elkészítésére területet kellene bbiztosítaniuk az önkormányzatoknak.