Gyurcsány: értsék meg, nincs pénz

Infostart
2006. szeptember 5. 16:34
A rendszerváltás utáni Magyarország alapstruktúrájához illeszkedő, átfogó reformnak nevezte az egészségügyi rendszer tervezett átalakítását a kormányfő. Gyurcsány Ferenc úgy vélte: több biztosító működése esetén verseny alakulhatna ki az egyes ellátó intézmények között, az emberek pedig érdekeltté válnának egészségük megőrzésében.

A kormányfő egyértelművé tette, hogy nincs elegendő pénz az egészségügyre. Gyurcsány Ferenc közölte: ma legalább félmillióan nem fizetnek járulékot, pedig lenne rá pénzük.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a TB járulék csak a költségek 80 százalékát fedezik, a fennmaradó 20 százalékot - mintegy 300 milliárd forintot - elő kell teremteni.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: szükség van az intézményrendszer átalakítására is, ami végső esetben kórházak bezárását is jelentheti.
A kormányfő szólt a 600 milliárd forintos növekvő gyógyszerkasszáról, a pazarló közgyógyellátásról és az évente mintegy 70 milliárd forint értékű felesleges gyógyszervásárlásról. Megoldásként a hatóanyag felírást említette.

Gyurcsány Ferenc azt is egyértelművé tette, hogy nincs pénz az orvosok bérének emelésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást