"Egyelőre jogállamnak tekintjük Magyarországot"

Infostart
2006. szeptember 5. 18:25
A Magyar Orvosi Kamara elnöke szamárságnak tatja, hogy a több biztosítós rendszerben az emberek majd jobban vigyáznak az egészségükre. Éger István ezzel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavaira reagált. A kormányfő az Egészségügyi Minisztériumban konzultált az orvosokkal a Zöld Könyvről. Az InfoRádió először az orvosok bérköveteléséről kérdezte Éger Istvánt, a kamara elnökét.
Mennyire elszántak az orvosok a bérkövetelésük érvényesítésében?

Eltekintve attól, hogy az elmúlt napok feszültsége bizonyos szakmai rétegekben újra megfogalmazta a magasabb bérekre vonatkozó évtizedes, jogos követelést, a mostani feszültség nem elsősorban e körül alakult ki.

Az, hogy az ügyeletben, illetve a túlmunkával töltött idő elszámolása és kifizetése - minden ítélet dacára - törvénysértő Magyarországon, az egy olyan kérdés, amit akkor is kezelni kell, ha egyébként szűkösek a források. Már amennyiben Magyarországot jogállamnak tekintjük. Mi egyelőre annak tekintjük.

Meg vagyunk győződve arról, hogy a jogi rendezés megkerülhetetlen, meg vagyunk győződve arról, hogy a jogi rendezés nyomán megjelenő plusz forrásigény - ami nem bérkövetelés, hanem abszolút jogos járandóság - nem kérdőjelezhető meg, és meg vagyunk győződve arról is, hogy ebben most nagyon elszánt a szakma. Adott esetben tehát komolyabb törésre is sor kerülhet, hogyha a döntéshozók nem intézkednek nagyon gyorsan.

A Zöld Könyvben lefektetett intézkedések Ön szerint a gyakorlatban megvalósíthatóak?

A Zöld Könyvben nem láttunk konkrét intézkedéseket. A Zöld Könyv egy, a civil társadalom számára kiadott kommunikációs anyag, amelynek a legnagyobb baja éppen az volt, hogy a szakma számára konkrétumokat nem tartalmazott, tehát ilyen értelemben erre a kérdésre nem tudok válaszolni.

A július 1-jén életbe lépett megszorítások miatt 20-25 százalékos forráscsökkenéssel kell számolniuk az intézményeknek. A konzultáción sok orvos hangsúlyozta, hogy ez komoly problémákat okoz majd. Milyen konkrét következmények várhatóak?

Az intézmények jó része működésképtelenné válhat az év végére. Akkor is ez történne velük, ha csak a megszorítások miatti bevételveszteséget kéne elszenvedniük. Ehhez azonban még hozzájárul a jelentős kiadásnövekedés az energiaáraktól kezdve, az anyagárakon keresztül az előbb említett - előbb-utóbb kifizetendő - ügyeleti díjakig.

Itt egyelőre egy feloldhatatlan ellentét feszül, és esély van arra, hogy túlnőjön a kezelhető mértéken.

Egyet ért azzal, hogy egy több biztosítós egészségügyi rendszerben az emberek majd jobban figyelnek az egészségükre?

Ez egy szamárság. Semmiféle nemzetközi vagy tudományos megalapozottsága ennek nincs. Igenis egyetlen üdvözítő megoldás van, az pedig az egységes, egy szervezetű társadalombiztosítás. Erre Magyarországon minden feltétel adott.

A döntést minél hamarabb meg kell hozni, mert ezen alapulhat minden egyéb részletkérdés, amelyet most - úgy tűnik - előbb óhajtanak tárgyalni, minthogy leraknák a ház alapját.



KAPCSOLÓDÓ HANG:
Éger István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horváth Ágnes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást