Veszélyben a gyermekek kórházi ellátása?

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 4. 18:46
Négy gyermekkórház vezetője szerint a nyári kormányzati döntések miatt veszélybe kerülhet a gyermekek egészségügyi szakellátása. A minisztérium szerint nincs több pénz.

A Heim Pál Gyermekkórház-Rendelőintézet főigazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, valamint a Budai Gyermekkórház és Rendelőintézet Kht. ügyvezető igazgatója közös felhívásában úgy fogalmazott: a döntések - amelyek alapján az állam az év utolsó negyedében az előzetesen meghatározott egészségbiztosítói finanszírozásnak körülbelül 20 százalékát készül elvonni - ellehetetlenítik intézményeik működését.

A kórházvezetők úgy vélik: ez - súlyosbítva a gáz- és villanyár növekedésével, az áfa-emelkedéssel és a inflációval - egy-két hónapon belül működésképtelenné teszi a gyermekkórházakat.

A szakemberek emlékeztettek: "Közös kincsünk a gyermek" címmel nem egészen egy éve konszenzussal elfogadott nemzeti csecsemő- és gyermekegészségügyi országos program jelent meg, majd a kormányprogram is kiemelt prioritásként határozta meg a csecsemő- és gyermekellátás fejlesztését.

A minisztérium szerint nincs több pénz

Az Egészségügyi Minisztérium szerint Magyarországon adott összegből kell finanszírozni az egészségügyet. "Ha ebből a pénzből magasabb színvonalú ellátást akarunk teremteni, akkor ezt csak a jelenlegi struktúra átalakításával tudjuk elérni" - áll a tárca közleményében.

A minisztérium szerint az egészségügyi reform második szakasza éppen arra irányul, hogyan lehet a meglévő kapacitásokat ésszerűbben hasznosítani.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az érintett négy kórházban az ágykihasználtság nem éri el a 64 százalékot.