Magyarországra is juthat a génmódosított rizsből

Infostart
2006. szeptember 4. 22:19
Kizárólag magyar termesztésű összetevőkből álló rizsfélék vásárlását javasolja a Magyar Természetvédők Szövetsége, amíg nem tisztázódik, hogy Magyarországra is került-e az Amerikában kikísérletezett génmódosított rizsből - mondta az MVTSZ programvezetője, azután, hogy az élelmiszerellenőrző állomások az agrártárca utasítására megkezdték a rizsimportőrök feltérképezését.

Brüsszelben már riadókészültséget rendeltek el, hogy elkerüljék a génszennyezett rizs bejutását az európai piacra.

Fidrich Róbert közölte: az Egyesült Államok kormánya hozta nyilvánosságra, hogy az amerikai piacon igen elterjedt hosszúszemű rizs olyan génmódosított fajtával szennyeződött, amelyet még 1998 és 2001 között kísérletezett ki a németországi székhelyű Bayer cég.

A vállalat olyan növényt hozott létre, amely ellenáll a cég által kifejlesztett gyomirtóval szemben. Ezt a fajtát azonban eddig még sehol sem engedélyezték.

Elmondta azt is, hogy évente csaknem 300 ezer tonna rizs kerül Európába az Egyesült Államokból, ebből pedig Magyarországra is juthat. Az agrártárca felhívta a hazai importőrök figyelmét, hogy tekintsék át a szállítmányaikat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást