A kormány szeretné, ha mindenki tovább dolgozna

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 4. 17:27
A kormány rövid távú céljai között nem szerepel a nyugdíjkorhatár emelése - közölte a szociális és munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Kiss Péter elmondta: a kabinet célja "az emberek aktív életszakaszának meghosszabbítása".

Kiss Péter elmondta: a következő 40 évben az élettartam növekedésével egyidejűleg fokozatosan közelíteni kell a nyugdíjkorhatárt az Európában szokásos mértékhez.

A politikus közölte: a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló javaslat várhatóan októberben kerül a kormány elé. A miniszter hangsúlyozta: a legjelentősebb változást a rehabilitáció szabályozásában várható.

Kiss Péter elmondta: azt szeretnék, hogy a mintegy 450 ezer rokkantnyugdíjas jelentős része - az orvosi és egyéb szempontokat figyelembe véve - ismét visszatérjen a munkaerőpiacra.

A miniszter szólt arról is, hogy a tervek között szerepel a korhatár előtti nyugdíjba vonulás, illetve a korkedvezményes nyugdíjazás valamint a nyugdíj melletti munkavállalalás feltételeinek módosítása is.

A miniszter hangsúlyozta: az átalakítások célja egy igazságosabb rendszer létrehozása, és az emberek aktív életszakaszának meghosszabbítása.