Újabb liberális privatizációs tervek

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 2. 16:18
A Liberális Gazdasági Tanács a konvergenciaprogramban szereplő cégeken túl privatizáltatná a Volán társaságokat, a postát, a Magyar Villamos Műveket és a Szerencsejáték Zrt.-t is - közölte a gazdasági és közlekedési miniszter.

"Induljanak el ezekért a cégekért a világ legnagyobb tőkés csoportjai, befektetői. Fizessenek érte nagyon sok pénzt, ezt a nagyon sok pénzt pedig az államadóság csökkentésére fordítsuk"- tette hozzá Kóka János a Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel közösen tartott, a testület tanácskozása utáni sajtóértekezleten.

A miniszter évi több százmilliárd forintos bevételt remél a most még állami kézben lévő vállalatok eladásából.

Kóka sok pénzt remél a nyereséges állami cégekért

A szabad demokrata politikus szerint azért indokolt a kiemelt cégek privatizációja, mert a magánkézben lévő vállalatok jobban működnek, mint az államiak. A nyereséges állami érdekeltségeket pedig azért érdemes eladni, mert azokért több pénzt lehet kapni.

Kóka János megjegyezte, hogy olyan stratégiai cégek eladása, mint például a Paksi Atomerőmű, nem került szóba.

A szeptember elsején Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogram szerint "a kormány folytatja a még állami kézben lévő vállalatok magánkézbe adását".

A következő időszak tervei között szerepel egyebek mellett a MOL-ban és a Földhitel és Jelzálogbankban megmaradt állami tulajdonrész, valamint a Malév értékesítése - olvasható a dokumentumban.

2009-ben jöhet az adócsökkentés?

Kóka János arról is beszélt, hogy legkésőbb 2009-ben valósulhatnak meg a liberális párt adócsökkentési elképzelései.

A miniszter szerint a megszorítások elleni demonstrációk egy része az állampolgárok jogos törekvése, de több politikai indíttatású. Kóka János számít arra, hogy a következő hónapokban is sokan törekednek a kormány megbuktatására.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kiemelte: pártja akkor marad koalícióban, ha lezajlanak a reformok az egészségügyben, a közigazgatásban és az oktatásban.