"Tudatszennyezett társadalommal nehéz a reform"

Infostart
2006. szeptember 1. 07:01
A konvergenciaprogram sikere attól függ, hogy sikerül-e a költségvetés szerkezetét átalakítani, mondta a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Inotai András közölte: a probléma az, hogy amikor a befektetők bizalmát azonnal kell megszerezni, akkor csak a bevételek növelését lehet választani, mivel a kiadási struktúra átalakításához idő kell.

A szakértő úgy vélekedett, hogy a 21. század egyik jelentős versenyképességi tényezője a társadalmi tudat fejlettsége.

"Tudatszennyezett, elferdített tudató, demagogizált társadalommal, vagy jelentős társadalmi csoportokkal borzasztóan nehéz átfogó reformokat végrehajtani" - mondta Inotai András.

Az igazgató szerint a konvergenciaprogram célját úgy kell elmagyarázni, hogy minél többen megértsék, mi történne, ha Magyarország nem teljesítené a dokumentumokban vállaltakat.

El kell mondani, hogy enélkül nem lesz tartható a növekedés, Magyarország nem tudja majd kihasználni az uniós forrásokat. Eközben gazdaságának nyitottsága megmarad, aminek az lesz a következménye, hogy az export és a versenyképesség csökken, a hazai termelők még inkább kiszorulnak a belföldi piacokról, a külföld tőke elfordul Magyarországtól és rengeteg munkahely megszűnik - mondta Inotai András.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Inotai András 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Inotai András 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást