"A vizitdíj miatt kétszeresére nőhet a várakozási idő"

Infostart
2006. szeptember 1. 21:08
Nem tartja helyesnek a kötelező kamarai tagság eltörlését a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke. Kertai Aurél a vizitdíjjal kapcsolatban azt mondta: az adminisztráció kétszeresére növelheti a betegek várakozási idejét.

A kötelező kamarai tagság eltörlésével kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke az InfoRádióban úgy vélekedett: a döntés hátterében az állhat, hogy a kamara az elmúlt időszakban határozottan foglalt állást szakmai kérdésekben az egészségügyi kormányzattal szemben.

Kertai Aurél felhívta a figyelmet arra, hogy a kamara eddig olyan feladatokat is ellátott, amelyeket az államnak kellett volna.

A vizitdíj bevezetésével kapcsolatban a szakember azt mondta: az csaknem a kétszeresére emeli a várakozási időt a rendelőkben.

Ha a 300 forintos vizitdíjat az orvosoknak kell majd beszedni, az - mint minden adminisztratív munka - nagyon lelassítja a rendszert - hangsúlyozta Kertai Aurél.

A gyógyszerészek csalódtak

Csalódással fogadta a patikákról szóló döntést a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke is. Hávelné Szatmári Katalin az Inforádióban azt mondta: felesleges volt a társadalmi vita, mert a kormány nem építette be döntésébe elképzeléseiket.

A gyógyszerész-szakma különösen a patikaalapítás szabályainak enyhítését kifogásolja, mert úgy érzi: piaci szempontok váltják fel a közszolgáltatást.

Ahol bevezettek ilyen intézkedést, ott a nagyvárosokban nőtt a patikák száma, a kistelepüléseken viszont gondot okoz az ellátás - vázolta az intézkedés lehetséges hatásait Hávelné Szatmári Katalin.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hávelné Szatmári Katalin
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kertai Aurél
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást