Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Viharvizsgálat: megfeddték a meteorológia vezetőjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter írásbeli figyelmeztetésben részesítette Dunkel Zoltánt, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét az augusztus 20-i budapesti tűzijáték idején kitört vihar után kezdeményezett vizsgálat befejeztével.

A vizsgálat megállapításai szerint az augusztus 20-i előrejelzések és riasztások során az OMSZ ügyeletesei a működési rendnek és a szolgálat belső utasításainak megfelelő, szakszerű tájékoztatást adtak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számára.

A nyilvánosság tájékoztatása is szakszerű és kielégítő volt, az előrejelzéseket és riasztásokat folyamatosan közzétették honlapjukon, és a média számára is számos előrejelzést adtak.

A vizsgálóbizottság megállapította: az OMSZ vezetői gondoskodtak az ügyeleti és riasztási rendszer kialakításáról, illetve működtetéséről, az esemény kapcsán pedig az előírásoknak megfelelő vezetői magatartást tanúsítottak.

Mindent megtettek, de

A vizsgálat szerint ugyanakkor - bár már előtt napokkal ismert volt, hogy a ünnepnap második felében jelentős időjárás-változás várható - sem az OMSZ elnöke, sem további vezetői nem kezdeményezték a munkatársak fokozottan gondos eljárását, kezdeményező magatartását az ünnepre való tekintettel.

Ezért Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter írásbeli figyelmeztetésben részesítette Dunkel Zoltán OMSZ-elnököt.

A szakértők javaslatot tettek arra, hogy a jelenlegi lokális, nagy csapadék okozta veszélyhelyzetekre vonatkozó riasztási rendszerhez hasonló általános riasztási rendszert dolgozzanak ki más típusú katasztrófák esetére is - szerepel a közleményben.

A szakértők javaslatot tettek az OMSZ és a katasztrófavédelem közötti riasztási rendszer biztonságának növelésére, valamint az üzenet visszaigazolásának kötelezővé tételére.

Az augusztus 20-i tűzijáték idején kitört vihar öt halálos áldozatot követelt, több százan megsérültek.