Vihar: a katasztrófavédelem vezetője elismerte felelősségét

Infostart
2006. augusztus 31. 18:01
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismeri felelősségét az augusztus 20-án történtek miatt, annak ellenére, hogy a katasztrófa idején Törökországban tartózkodott.

Még ha közvetlen személyes felelőssége nincs is az augusztus 20-án elkövetett hibában, a katasztrófavédelmi szervezet első számú vezetőjeként felelős a történtekért - derült ki Tatár Attila szavaiból.

A katasztrófavédelem főigazgatója elmondta: korrekt vizsgálat folyt az ügyben, így teljesen jogszerűnek tartják és tudomásul vették Lamperth Mónika miniszter döntését, amelyben feddésben, illetve megrovásban részesített több vezetőt is.

A főigazgató szerint saját vizsgálatot is folytattak és az összes érintett szolgálat közül elsőként hozták meg azokat a személyzeti és szerkezeti változtatásokat amiket szükségesnek ítéltek.

Tatár Attila kiemelte: szeretnék visszaszerezni azt a bizalmat, amelyet az OKF az elmúlt években érdemelt ki munkájával.

"Túl általánosak az OMSZ jelzései"

Annak kapcsán, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi nyilatkozataiban elutasította a felelősséget és a katasztrófavédelmet hibáztatta a történtekért, Tatár Attila megjegyezte: túl általánosak és operatív intézkedések végrehajtására nem alkalmasak azok a jelzések, amelyeket az OMSZ-tól kapnak.

A katasztrófavédelem főigazgatója hozzátette: Dunkel Zoltán, az OMSZ vezetője azt mondta, hogy amennyiben szükséges, tudnának konkrét, részletes riasztási adatot is szolgáltatni. "Azt gondolom, hogy ezt külön felkérés nélkül is meg kellett volna tenni, ha képesek erre" - vélekedett Tatár Attila.

A főigazgató hangsúlyozta: az augusztus 20-i, 5 ember halálát okozó vihar egy olyan természeti vis maior volt, amelyet a meteorológia sem volt képes időben ilyen pontossággal előre megjósolni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást