Lényeg, hogy a magyar borászat talpon tudott maradni

Infostart
2006. augusztus 30. 18:04
Tízéves a Borbarát című szaklap. A standokon szerdán jelent meg az ünnepi szám. Vajon mi az esszenciája az elmúlt évtizednek a borszakírás és a borászat szempontjából? Erre a kérdésre is választolt a magazin főszerkesztője: Alkonyi László.

- Amikor alapítottuk a lapot, legalább 10 évvel számoltunk. Ez az időszak eredményes volt a borászat számára is, és mi is sok jó embert ismertünk meg a szakmában.

- Hogyan fejlődött a borászattal párhuzamosan a lap?

- Amikor elkezdtük a lapot, az volt a célunk, hogy azok a borászok tekintsenek minket szövetségesnek, akik a legjobbat akarják készteni, abból a kis területből, amin élnek. Mi is úgy vagyunk ezzel, mint a borászok. A növekedés egy idő után már nem volt cél. Mint ahogy a jó boroknak, a jó borokról való írásnak is megvannak a korlátai. Néha önmagában az írás ad örömet.

- És a magyar borászat hogy fejlődött ezalatt?

- A borászat szempontjából is hasonló a helyzet. Kialakultak nagyon jó borászatok, de olyan robbanásszerű változás, mint amit 10 évvel ezelőtt reméltünk, nem következett be. Ez nem biztos, hogy negatív, lényeg, hogy a magyar borászat talpon tudott maradni.