Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szeptemberben tüntetnek a tandíj ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szeptember 21-én rendezi a tandíj bevezetése elleni fővárosi demonstrációját a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Schöberl Márton elnökségi tag közölte: álláspontjuk szerint a felsőoktatásban valódi reformra és nem tandíjra van szükség.

A HÖOK elnökségi tagja hangsúlyozta: a tüntetés nem cél, hanem eszköz, amelynek segítségével a valódi társadalmi igényt akarják megjeleníteni a kormány és a parlament felé.

Nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városban is szervez tiltakozásokat a HÖOK, és a hallgatói önkormányzatok több egyetemi városból is jelezték, hogy hasonló akciókon gondolkodnak - tette hozzá.

Schöberl Márton azt mondta: nem utasítják el teljes mértékben a tandíjat, csak annak jelenleg tervezett formájával nem értenek egyet.

Bár korábban a Fidesz felajánlotta támogatását a hallgatókat tömörítő szervezetnek a tandíj elleni küzdelemben, az elnökségi tag az InfoRádióban azt mondta: a HÖOK pártpolitikától mentes szervezet, politikai pártok támogatásából nem kérnek.

Hiller szerint tüntetni alkotmányos jog

"Magyarországon mindenkinek az alkotmányt és a törvényeket betartva természetesen joga és lehetősége van véleményének nyilvános, akár csoportos megjelenítésére, én ezt maximálisan tiszteletben tartom" - jelentette ki az oktatási és kulturális miniszter.

Hiller István elmondta, hogy a nyár folyamán több megbeszélést folytattak a HÖOK vezetőjével, vezetőivel.

"A HÖOK stratégiai partnerséget fogadott a magyar felsőoktatás átalakításában és átalakításáért, én ezt (...) fontos dolognak tartom" - közölte.

Hozzátette: vannak olyan kérdések, amelyekben egyetértenek, másokban a hallgatók radikálisabbak, van továbbá egy olyan kérdés, amelyben nincsenek egy véleményen, ez pedig a fejlesztési részhozzájárulás.