eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Szeptemberben tüntetnek a tandíj ellen

Szeptember 21-én rendezi a tandíj bevezetése elleni fővárosi demonstrációját a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Schöberl Márton elnökségi tag közölte: álláspontjuk szerint a felsőoktatásban valódi reformra és nem tandíjra van szükség.

A HÖOK elnökségi tagja hangsúlyozta: a tüntetés nem cél, hanem eszköz, amelynek segítségével a valódi társadalmi igényt akarják megjeleníteni a kormány és a parlament felé.

Nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városban is szervez tiltakozásokat a HÖOK, és a hallgatói önkormányzatok több egyetemi városból is jelezték, hogy hasonló akciókon gondolkodnak - tette hozzá.

Schöberl Márton azt mondta: nem utasítják el teljes mértékben a tandíjat, csak annak jelenleg tervezett formájával nem értenek egyet.

Bár korábban a Fidesz felajánlotta támogatását a hallgatókat tömörítő szervezetnek a tandíj elleni küzdelemben, az elnökségi tag az InfoRádióban azt mondta: a HÖOK pártpolitikától mentes szervezet, politikai pártok támogatásából nem kérnek.

Hiller szerint tüntetni alkotmányos jog

"Magyarországon mindenkinek az alkotmányt és a törvényeket betartva természetesen joga és lehetősége van véleményének nyilvános, akár csoportos megjelenítésére, én ezt maximálisan tiszteletben tartom" - jelentette ki az oktatási és kulturális miniszter.

Hiller István elmondta, hogy a nyár folyamán több megbeszélést folytattak a HÖOK vezetőjével, vezetőivel.

"A HÖOK stratégiai partnerséget fogadott a magyar felsőoktatás átalakításában és átalakításáért, én ezt (...) fontos dolognak tartom" - közölte.

Hozzátette: vannak olyan kérdések, amelyekben egyetértenek, másokban a hallgatók radikálisabbak, van továbbá egy olyan kérdés, amelyben nincsenek egy véleményen, ez pedig a fejlesztési részhozzájárulás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×