Konvergenciaprogram - Vajúdtak a hegyek...

Infostart
2006. augusztus 29. 19:03
Az MSZP és az SZDSZ elnöke szerint nem hangzottak el olyan vélemények a konvergenciaprogramról tartott négypárti egyeztetésen, amelyek befolyásolták volna a dokumentum tartalmát. Az ellenzék szerint a tanácskozás nem volt érdemi, a koalíció elutasította javaslataikat. Az MDF nem vett részt a megbeszélésen.

Hiller István, az MSZP elnöke azt mondta: semmilyen olyan véleményt, javaslatot nem hallott az egyeztetésen, amely alapjaiban befolyásolta volna a konvergenciaprogramot.

A szocialista pártelnök közölte, hogy az MSZP támogatja a konvergenciaprogramot, mert az a szükséges egyensúly megteremtése után biztos növekedési pályára állítja a magyar gazdaságot.

Hiller István elmondta: egyetértenek azzal a javaslattal, hogy a dokumentum végső változatát a szeptember 1-jei, brüsszeli benyújtás előtt a parlamenti pártok megkapják.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szintén azon az állásponton volt, hogy a megbeszélés semmit nem tett hozzá, és semmit nem vett el a konvergenciaprogramból.

"A konvergenciaprogram végrehajtására azért van szükség, mert Magyarország a lehetőségein túlmenően használt fel anyagi eszközöket, többet költöttünk, mint ami lehetséges volt" - indokolta a program szükségességét a politikus.

Hozzátette, a többletkiadások következménye a költségvetési hiány, amelyet kiadáscsökkentéssel és bevételnövekedéssel lehet ellensúlyozni.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelte a megbeszélést, hogy nem az érdemi egyeztetés volt a cél, hanem az, hogy a kormány és a kormánypártok az "ellenzéki pártok háta mögé bújva próbálják a felelősséget áttolni a konvergenciaprogramért".

Közölte: a többi között újabb egyeztetést is javasoltak a kormánynak a konvergenciaprogramról, de ezt a koalíció elutasította.

A kormányfő "csípőből" utasította el a fideszes javaslatokat - jelentette ki a frakcióvezető.

Közölte, hogy a Fidesz négy javaslatcsokorral készült a megbeszélésre: az első megalapozottabb, a második felelősebb, a harmadik a fejlesztési tervvel összehangoltabb konvergenciaprogramot céloz meg, a negyedik javaslatcsomag pedig növekedéspárti programot irányoz elő.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke közölte: a megbeszélést nem tárgyalásnak, hanem egyfajta tájékoztatásnak tekintik, hiszen nyilvánvaló, hogy a hátralévő néhány napban már aligha várható, a konvergenciaprogram érdemi módosítása.

Mint mondta, a KDNP elfogadhatatlannak tartja, hogy a konvergenciaprogram minden terhet a magyar társadalomra tesz, ezért azt javasolta: a kormány kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a multinacionális cégekkel arról, hogy ebből vállaljanak arányos részt.

Kérdésre válaszolva hozzátette, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke határozottan, Gyurcsány Ferenc "árnyaltabban" utasította el a felvetést.