Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bod Péter Ákos szerint az unió elfogadja a konvergenciaprogramot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió vélhetően elfogadja a magyar konvergenciaprogramot - mondta Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök az InfoRádióban.

Bod Péter Ákos abban nem biztos, hogy a program elemeit kellőképpen konkrétnak értékeli-e a pénzpiac, de szerinte elsősorban a következő egy-két évre előrejelzett mutatók mögött megfelelő intézkedések állnak.

A közgazdász megjegyezte, hogy az euró előszobájának számító ERM II árfolyamrendszerbe bármikor be lehet lépni, amikor ezt az adott állam jobbnak tartja a meglévőnél.

Azt ugyanakkor vitathatónak nevezte, hogy a nagyobb biztonságot adó rendszerbe elég lenne 2009-ben bekerülni.

Veres János pénzügyminiszter pénteken azt mondta, hogy az ország 2007 és 2009 között csatlakozhat az ERM II árfolyamrendszerhez.

Az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek Magyarország a következő évtized elejéig biztosan nem felel meg - hangsúlyozta a volt jegybankelnök, aki arra is kitért, hogy az unió nem sürgeti az államokat, és nem is ad nagyvonalú kezdvezményeket, alaposan megvizsgál minden adatot.

Bod Péter Ákos igen kemény követelménynek nevezte a 2,6 százalékos inflációs határt, szerinte a megfelelő ráta elérésének időpontja most még igen bizonytalan.

Egy másik kritériumot vizsgálva, a 60 százalékos határ feletti, de folyamatosan csökkenő államadósság esetén már nagyobb valószínűséggel kaphat felmentést az ország - tette hozzá a szakember.

Bod Péter Ákos megjegyezte, hogy a foglalkoztatás növelése célként szerepel a programban, de az már nem derül ki a tervezetből, hogy ezt pontosan milyen eszközökkel valósítaná meg a kormány.

A munkaerőpiacról ugyan nehezebbé válik a kilépés, de az nem látszik a programból, hogy a belépést hogyan könnyíti meg a kabinet - vélekedett a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.