Tömegesen hagyhatják el a pályát a rendőrök

Infostart
2006. augusztus 24. 13:58
A Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete felszólította a kormányt, hogy ismertesse az érdekképviseletekkel, hogyan akarja átalakítani a jubileumi jutalomra, szolgálati nyugdíjra és nyugdíjszámításra vonatkozó szabályokat és kezdje meg az ezzel kapcsolatos egyeztetést.

Korábban a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordul, ha életbe lépnek a módosítások.

Még mindig nem ismerik az érdekképviseletek, hogy a kormány pontosan miként kívánja átalakítani az úgynevezett hűségjutalmat, a szolgálati nyugdíjat, és hogyan akarja átalakítani a nyugdíjszámításra vonatkozó szabályokat.

A Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete ezért felszólította a kormányt, hogy ismertesse az érdekképviselettel az elképzeléseket. A szervezet elnöke Holecz Gábor az InfoRádiónak azt mondta: nyugtalan az állomány és attól tartanak, hogy a jövőben tömegesen hagyják el a testületet.

A Független Rendőr Szakszervezet sem ismeri a változtatásokat, velük sem egyeztettek még. Pongó Géza főtitkár szerint nem lenne célszerű hozzányúlni azokhoz a juttatásokhoz, amelyeket évek óta megkapnak a hivatásosok.

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke korábban az InfoRádiónak azt mondta: ha életbe lépnek a módosítások, akkor Alkotmánybírósághoz fordulnak. A szervezet vezetői szerint bizonyos ésszerű módosításokat el tudnak fogadni, de ezzel kapcsolatban még folytatják az egyeztetéseket.

Lapinformációk szerint a kormány eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat, vagyis megszűntetné, azt a lehetőséget, hogy 25 év szolgálati viszony után 5 év korkedvezménnyel nyugdíjba lehessen vonulni.

A jelenlegi 62 éves nyugdíjkorhatárt 65-re emelnék és megszűntetnék a hűségjutalmat is, vagyis ha a kormány elfogadja a módosításokat, akkor 25 év szolgálati viszony után nem járna kéthavi fizetés. De megszűnne a közszférában dolgozók több pótléka, illetve illetménye, így a 13. havi illetmény és a nyelvpótlék, valamint a gépjárművezetői pótlék is. A tervek szerint megmaradna a ruhapénz vagy az étkezési hozzájárulás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást