eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Navracsics: Szilvásy és Demszky a felelős

A Fidesz frakcióvezetője szerint nem Szilvásy György kancelláriaminiszternek kellene vezetnie az augusztus 20-ai fővárosi viharral kapcsolatos vizsgálatot, mert őt is politikai felelősség terheli a történtekért. Navracsics Tibor erről a közszolgálati televízióban beszélt.

"Én azt mondom, hogy keressék meg a felelőst, (...), de nem irányíthatja a vizsgálatot az az ember, aki maga jogszabály által megállapítottan felelős az egész szervezésért" - mondta Navracsics Tibor.

A frakcióvezető feltette a kérdést: elvárható-e, hogy elfogulatlan és részrehajlásmentes vizsgálatot folytat az, akit felelősség terhel.

Szilvásy György felelősségét Navracsics Tibor abban jelölte meg, hogy a politikus a vezetője a Miniszterelnöki Hivatalnak, amely az augusztus 20-ai ünnepség, így a tűzijáték szervezője volt.

Mint mondta, nem lepődne meg, ha a Szilvásy György vezette vizsgálat végső megállapítása az lenne, hogy "mindenki a jogszabályoknak megfelelően járt el, tulajdonképpen semmi probléma nem történt, csak egy természeti vis maior esett".

Navracsics Tibor szerint független embernek kellene vezetnie a vizsgálatot, aki akár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is lehetne.

Kérdésre válaszolva azt mondta: természeti katasztrófák esetében előfordul, hogy parlamenti vizsgálóbizottság folytatja le vizsgálatot, és az is, hogy független szakembereket kérnek fel.

Kiemelte, hogy a tűzijátékért és az augusztus 20-ai estéért a jogszabályok szerint a fővárosi védelmi bizottság elnöke, Demszky Gábor és a Miniszterelnöki Hivatal, illetve az azt vezető miniszter, Szilvásy György tehető felelőssé.

Véleménye szerint egy ekkora rendezvény esetén nem követelhető meg köztisztviselőktől, közigazgatási emberektől, hogy ők hozzák meg a döntést az ünnepséget elhalasztásáról.

Navracsics Tibor azt mondta, hogy augusztus 20-án este két olyan szerv volt, amely kifogástalanul és példamutatóan működött: a tűzoltóság és a "Gyurcsány-csomag által éppen leépítésre ítélt Országos Mentőszolgálat".

"Az Orbán-kormány idején ebben az esetben egy miniszter felajánlotta volna a lemondását" - közölte a frakcióvezető.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×