Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics: Szilvásy és Demszky a felelős

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz frakcióvezetője szerint nem Szilvásy György kancelláriaminiszternek kellene vezetnie az augusztus 20-ai fővárosi viharral kapcsolatos vizsgálatot, mert őt is politikai felelősség terheli a történtekért. Navracsics Tibor erről a közszolgálati televízióban beszélt.

"Én azt mondom, hogy keressék meg a felelőst, (...), de nem irányíthatja a vizsgálatot az az ember, aki maga jogszabály által megállapítottan felelős az egész szervezésért" - mondta Navracsics Tibor.

A frakcióvezető feltette a kérdést: elvárható-e, hogy elfogulatlan és részrehajlásmentes vizsgálatot folytat az, akit felelősség terhel.

Szilvásy György felelősségét Navracsics Tibor abban jelölte meg, hogy a politikus a vezetője a Miniszterelnöki Hivatalnak, amely az augusztus 20-ai ünnepség, így a tűzijáték szervezője volt.

Mint mondta, nem lepődne meg, ha a Szilvásy György vezette vizsgálat végső megállapítása az lenne, hogy "mindenki a jogszabályoknak megfelelően járt el, tulajdonképpen semmi probléma nem történt, csak egy természeti vis maior esett".

Navracsics Tibor szerint független embernek kellene vezetnie a vizsgálatot, aki akár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is lehetne.

Kérdésre válaszolva azt mondta: természeti katasztrófák esetében előfordul, hogy parlamenti vizsgálóbizottság folytatja le vizsgálatot, és az is, hogy független szakembereket kérnek fel.

Kiemelte, hogy a tűzijátékért és az augusztus 20-ai estéért a jogszabályok szerint a fővárosi védelmi bizottság elnöke, Demszky Gábor és a Miniszterelnöki Hivatal, illetve az azt vezető miniszter, Szilvásy György tehető felelőssé.

Véleménye szerint egy ekkora rendezvény esetén nem követelhető meg köztisztviselőktől, közigazgatási emberektől, hogy ők hozzák meg a döntést az ünnepséget elhalasztásáról.

Navracsics Tibor azt mondta, hogy augusztus 20-án este két olyan szerv volt, amely kifogástalanul és példamutatóan működött: a tűzoltóság és a "Gyurcsány-csomag által éppen leépítésre ítélt Országos Mentőszolgálat".

"Az Orbán-kormány idején ebben az esetben egy miniszter felajánlotta volna a lemondását" - közölte a frakcióvezető.