A rendőrség nem állíthatja le a tűzijátékot

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 21. 17:52
A rendőrség a jogszabály szerint a tűzijáték engedélyezését látja el, a tűzijáték esetleges leállításáról pedig a pirotechnikus dönt - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Garamvölgyi László ezredes hangsúlyozta: a rendőrség azt vizsgálja, hogy megfelelőek-e a felhasznált termékek, és biztonságos körülmények között alkalmazzák-e őket.

Az ORFK szóvivője hozzátette: a pirotechnikai tevékenység folytatásához hatósági engedély szükséges, a vasárnapi tűzijáték esetében a rendőrség ezt az engedélyezési eljárást lefolytatta.

Garamvölgyi László hangsúlyozta, hogy elvégezték az engedélyezési eljárást, de nem találtak hibát.

Az eszközök működtetése közben a Pirotechnikai Biztonsági Szabályzat a felelős pirotechnikusra bízza, hogy leállítja-e a tűzijátékot vagy sem, nem pedig a rendőrségre - mondta a szóvivő.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. számú kormányrendelet úgy fogalmaz: a pirotechnikai tevékenység nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét, az emberek vagyonát, valamint a természeti és az épített környezetet.

A jogszabály szerint az életet, testi épséget, egészséget, illetve a vagyonbiztonságot sértő vagy veszélyeztető pirotechnikai tevékenység megkezdését, folytatását a rendőrség megtiltja.