A főpolgármester nem tudott előre a viharról

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 21. 17:05
A főpolgármester nem érzi magát felelősnek azért, hogy megfelelő tájékoztatás hiányában katasztrófahelyzet alakult ki az augusztus 20-i tűzijátékon. Demszky Gábor elmondta, hogy nem kapott megfelelő időben riasztást, így nem állt módjában az állam által szervezett rendezvény befolyásolása.

Demszky Gábor főpolgármester a felelősségét firtató kérdésekre sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem kapott riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálattól vagy mástól, ezért nem tudott intézkedni.

A két évvel ezelőtti hamis tornádó-figyelmeztetésre utaló kérdésre úgy válaszolt, hogy a sajtó két éve ezen gúnyolódik, ebben a helyzetben pedig riasztás hiányában nem állt módjában beavatkozni.

Vizsgálatot indítanak a tájékoztatás hiánya miatt

Demszky Gábor hozzátette, hogy a rendezvény megszervezése és lebonyolítása a kormány és megbízottjainak felelőssége, azt pedig, hogy miért nem volt megfelelő a tájékoztatás, vizsgálat fogja kideríteni.

Arra a megjegyzésre, miszerint a riasztás megszervezése is főpolgármesteri feladat, közölte, hogy betűről betűre megfelelt a törvénynek, az alapján rendelte el, amit rendelt.

Tarlós: forgatókönyv kell a katasztrófahelyzetekre

Tarlós István, a Fidesz támogatásával induló független főpolgármester-jelölt a távirati irodának nyilatkozva szintén felemlegette a főpolgármester két évvel ezelőtti, tévesnek bizonyult tornádó-figyelmeztetését, kiemelve: furcsának tartja, hogy most mindenki hallgatott az előrejelzésről.

A kiemelt tömegrendezvényekre olyan forgatókönyvet kell kidolgoznia a fővárosnak, hogy egy esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetben gyorsan, és tervszerűen lehessen ellátni a sérülteket és felszámolni a károkat - hangsúlyozta Tarlós István.

A rendőrségnek volt biztosítási terve és alkalmazták is

A rendőrség készített biztosítási tervet az augusztus 20-ai tűzijátékra, és a vihar kitörésekor ezt alkalmazták is; ennek köszönhető, hogy nem taposták agyon egymást az emberek - hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Garamvölgyi László ezredes elmondta: a biztosítási tervben meg kellett határozni a fő távozási, menekülési útvonalakat. A vihar kitörése után a rendőrség ezeket biztosította, például úgy, hogy lefogta a forgalmat, hogy a tömeg eljuthasson a mellékutcákba - tette hozzá.

A főváros a vihar után

A főváros vezetése szerint a viharban 70 meghibásodott közlekedési lámpa nagy része keddre ki lesz javítva, öt helyszínen azonban napokig tart a javítás.

A városban 340 fa dőlt ki, 2800 helyszínen tört le ág, ezeket a közterület-fenntartók és a kertészeti vállalat folyamatosan elszállítja. A nagyobb elektromos vezetékek nem sérültek, reggel nyolcra az áramellátásban is helyreállt a rend.