eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma

Megemlékezés a Kossuth téren

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth téren, ezzel megkezdődött az augusztus 20-ai állami megemlékezés a Parlament előtt.

A téren a díszzászlóalj, majd a nemzeti lovas díszegység bevonulása után ünnepélyesen fogadták a Szentkorona másolatát, és a történelmi zászlókat.

Ezután tisztté avatták a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen idén végzett hallgatókat. A megemlékezésen Szekeres Imre honvédelmi miniszter mondott beszédet.

Az ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és Szili Katalin az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint a diplomáciai testület, a pártok és a civil szervezetek képviselői. A parlament előtti programsorozat délben zenés őrségváltással ér véget.

Délután a Szent István-bazilika előtti téren Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be, amelyen Stanislaw DZSIVIS bíboros, krakkói érsek, a néhai II. János Pál pápa személyi titkára mond szentbeszédet.

A szertartás után indul útjára a hagyományos Szent Jobb-körmenet. Az ünnepségsorozatot az esti tűzijáték zárja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×