Más börtönbüntetését ülte le

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 16. 14:58
Egy jogerős szabadságvesztésre ítélt fogva tartott helyett más személy töltötte le a börtönbüntetést - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóosztálya. Azt egyelőre nem árulták el, hogy az eset pontosan hol történt, de a vizsgálat már megkezdődött az ügyben.

A büntetés-végrehajtási szervezet sajtóosztálya csak annyit közölt: az érintett szervezetek a rendőrséggel együttműködve végzik el a szükséges vizsgálatot.

Bár az eset szokatlan, az MTI archívuma szerint már volt rá példa: 2001 októberében felfedezték, hogy egy férfi csaknem teljesen letöltött egy másik emberre kiszabott jogerős büntetést a pécsi börtönben, s csak két héttel a várható szabadulás előtt derült fény a cserére.

Az MTI akkori beszámolója szerint a különös ügy álelítéltje, H. István két és félmillió forintért vállalta még 2000 szeptemberében, hogy bevonul a börtönbe, s ott a csalásért jogerősen tizennyolc havi szabadságvesztéssel sújtott T. Sándor büntetését letölti.

Az álelítélt a valódi elítélt személyi igazolványát vitte magával, melyben kicserélték a fényképet, így senkinek sem tűnt fel a személycsere.

Az eredetileg másfél évi szabadságvesztést H. István jó magaviseletére való tekintettel "harmadolták". Két héttel a csökkentett büntetés letöltése előtt azonban rájöttek a személycserére. H. Istvánt akkor azonnal szabadon bocsátották.