eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az energiára és a kereskedelemre figyelne a magyar kormány

Magyarország elsősorban energia- és a kereskedelempolitikai kérdéseket vitatna meg Finnország uniós elnökségének időszakában - közölte a kormányszóvivő. A kabinet szerint megfelelő volt a belvíz elleni védekezésre szánt pénzek felhasználása. A tájékoztatón szó volt arról is, hogy mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra várhatóan mintegy 1.200 milliárd forint támogatás jut 2007 és 2013 között.

Danks Emese elmondta: a kabinet számára az energiapolitikán belül az unió és Oroszország kapcsolata a kiemelt téma, a kereskedelempolitikai cél pedig az, hogy Magyarország elősegítse Oroszország és Ukrajna csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez.

A kormányszóvivő hozzátette: fontos kérdés Románia és Bulgária jövő évi uniós csatlakozásának elősegítése is.

Elfogadták a belvízvédekezési munkákról szóló tájékoztatót

Danks Emese közölte: a kormány szerint megfelelő volt a belvíz elleni védekezésre szánt pénzek felhasználása. A kabinet elfogadta a belvízvédekezési munkákról szóló tájékoztatót.

Danks Emese emlékeztetett arra: az első fél évben csaknem kétmilliárd forintot különítettek el a belvízkárok megelőzésére, belvíz elleni védekezésre. Hozzátette: a földművelésügyi tárca csaknem 400, a Belügyminisztérium és a környezetvédelmi tárca külön-külön 785 millió forintot fordított erre a célra.

A belvízzel sújtott terület maximális nagysága az idén 245 ezer hektár volt. A Közmunkatanács a belvíztől veszélyeztetett településeken, térségekben speciális programokat hirdetett meg, amelyekre több mint 2 milliárd forint állt rendelkezésre.

1200 milliárd a mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre

A kormányszóvivői tájékoztatón a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra várhatóan mintegy 1.200 milliárd forint támogatás jut 2007 és 2013 között.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervben szereplő elképzelések a korábbi programok folytatásai - mondta Gráf József, aki hangsúlyozta: az előirányzott fejlesztési forrásokba nem tartoznak bele a közvetlen földalapú agrártámogatások, amelyekkel együtt a mezőgazdaság az elkövetkező hét évben összesen mintegy 2.500 milliárd forinthoz juthat.

A miniszter hozzátette: a stratégiai tervet a kormány döntésének megfelelően társadalmi vitára bocsátják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×