Az energiára és a kereskedelemre figyelne a magyar kormány

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 16. 17:44
Magyarország elsősorban energia- és a kereskedelempolitikai kérdéseket vitatna meg Finnország uniós elnökségének időszakában - közölte a kormányszóvivő. A kabinet szerint megfelelő volt a belvíz elleni védekezésre szánt pénzek felhasználása. A tájékoztatón szó volt arról is, hogy mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra várhatóan mintegy 1.200 milliárd forint támogatás jut 2007 és 2013 között.

Danks Emese elmondta: a kabinet számára az energiapolitikán belül az unió és Oroszország kapcsolata a kiemelt téma, a kereskedelempolitikai cél pedig az, hogy Magyarország elősegítse Oroszország és Ukrajna csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez.

A kormányszóvivő hozzátette: fontos kérdés Románia és Bulgária jövő évi uniós csatlakozásának elősegítése is.

Elfogadták a belvízvédekezési munkákról szóló tájékoztatót

Danks Emese közölte: a kormány szerint megfelelő volt a belvíz elleni védekezésre szánt pénzek felhasználása. A kabinet elfogadta a belvízvédekezési munkákról szóló tájékoztatót.

Danks Emese emlékeztetett arra: az első fél évben csaknem kétmilliárd forintot különítettek el a belvízkárok megelőzésére, belvíz elleni védekezésre. Hozzátette: a földművelésügyi tárca csaknem 400, a Belügyminisztérium és a környezetvédelmi tárca külön-külön 785 millió forintot fordított erre a célra.

A belvízzel sújtott terület maximális nagysága az idén 245 ezer hektár volt. A Közmunkatanács a belvíztől veszélyeztetett településeken, térségekben speciális programokat hirdetett meg, amelyekre több mint 2 milliárd forint állt rendelkezésre.

1200 milliárd a mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre

A kormányszóvivői tájékoztatón a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra várhatóan mintegy 1.200 milliárd forint támogatás jut 2007 és 2013 között.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervben szereplő elképzelések a korábbi programok folytatásai - mondta Gráf József, aki hangsúlyozta: az előirányzott fejlesztési forrásokba nem tartoznak bele a közvetlen földalapú agrártámogatások, amelyekkel együtt a mezőgazdaság az elkövetkező hét évben összesen mintegy 2.500 milliárd forinthoz juthat.

A miniszter hozzátette: a stratégiai tervet a kormány döntésének megfelelően társadalmi vitára bocsátják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Font Sándor (Fidesz)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást