eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma

Kismamákat is kirúgnak az állami szolgálatból

Egy átláthatóbb transzplantációs várólistarendszer kialakításán dolgozik az egészségügyi tárca. Ennek részeként szeptemberben elindulna egy honlap, ahol a betegek saját adataiknak is utánanézhetnének.

A Népszabadság arról ír, hogy az átláthatóbb transzplantációs várólistarendszer keretében szeptemberben elindulna egy honlap, ahol a veseátültetésben résztvevő szakmai csoportok eredményeit, adatait gyűjtenék össze. Így a beteg is idővel megnézheti, hogy miként vélekednek állapotáról az orvosok. A transzplantációs informatikai portál a szakma szerint megoldást jelenthet a vesére várakozók listái körüli bizonytalanságokra.

A lap arról is beszámol, hogy, a menekültek ötöde afgán származású, és viszonylag jól beilleszkedtek, elfogadható körülmények között élnek. A lapban található felmérés szerint viszont a feketeafrikaiak nagy része még magyarul sem tanul meg. Magyarországon 6.000 ember van, akit menekültként ismernek el, jóllehet a nyilvántartásban csak kétezren szerepelnek. A többi menekült közül van, aki időközben megkapta a magyar állampolgárságot, illetve néhányan visszatértek hazájukba.

A Magyar Nemzetből kiderül, hogy az újszülötteknek csak az egyharmada jogosult a főváros által a babakötvény mellé felajánlott 20 ezer forintra. Benyhe István, a lapnak nyilatkozó fideszes képviselő azt mondta: a felajánlás egy átgondolatlan kommunikációs lépés volt Demszky Gábor részéről.

A lap beszámol arról, hogy tizenegy olyan köztisztviselőnek szűnt meg az állása augusztus 1-jén, akik gyes-en voltak. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium munkatársai között van olyan is, aki időközben szűntette meg a gyes-t és a létszámhelye is megszűnt. A lap megtudta, az érintett kismamákat írásban értesítették. Orodán Sándor szóvivő elmondta, jogszabály szerint jártak el az elbocsátásoknál, a Fideszes Molnár Oszkár szerint felháborító a történet.

A Index írása beszámol arról, hogy nem tarthatják meg a szombathelyi egyházmegyei kollégium udvarán a Savaria karnevál előadásait, mert Veres András püspök szerint az egyik darab kigúnyolja a gyónást. Ezért a Karneválszínház a megyeháza udvarán tartja meg műsorát - mondta el a sajtótájékoztatón Szommer Ildikó karneváligazgató.

A hírportál írásából kiderül az is, hogy a Magyar Ingatlanszövetség egyetért az ingatlanadó 2008-as bevezetésével. Ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy az előkészítésbe a szakmát is vonják be. Az ingatlanadó a szakértő szerint 3-5 év alatt 250 milliárdos bevételt hozhat a kormánynak, ugyanakkor több gyakorlati problémát is felvet.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy a robogók menthetik meg a motorpiacot. A cikkből kiderül, hogy az importőrök a motorok eladásainak stagnálását, pesszimistábbak csökkenést várják. A visszaesést az ország gazdasági helyzetével és az adók növekedésével magyarázzák a szakértők. Egyes beszállítók abban bíznak, hogy a robogók piacán elérhetnek némi növekedést.

A Világgazdaság beszámol arról, hogy mégis a tőzsdére kerülhet az Állami Autópályakezelő Zrt. egy része. A privatizációhoz vélhetően azért ragaszkodik az állam, mert jelentős bevételre számít, amire a költségvetésnek szüksége van.

A Portfolio.hu arról ír, hogy "holland betegség" fenyegeti Oroszországot a Bank Austria Creditanstalt szakemberei szerint. Ez azt jelenti, hogy az olaj árából adódó masszív GDP-növekedés felértékelődést hoz a rubel piacán, aminek köszönhetően romlik az olajon kívüli exportszektor versenyképessége. A jelenség miatt növekedhet az olajtól való függőség jelensége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×