eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György

Újpest ismét túl zajosnak tartja a Szigetet

A IV. kerületi önkormányzat szerint a Sziget Fesztivál zaja többször meghaladja a határértékeket, ezért tárgyalást kezdeményeznek a szervezőkkel. A rendezvény szervezői szerint nem a fesztivál miatt magasabb a zaj.

Szalkai István, Újpest alpolgármestere az InfoRádiónak elmondta, hogy egy 10 emeletes ház kilencedik emeletén helyeztek el zajmérő készüléket. A 24 órás folyamatos mérés szerint a zaj többször meghaladta az elmúlt napokban a határértéket.

Szalkai István elismerte, hogy a kerület egyszer már elvesztett a bíróságon egy birtokháborítási pert a fesztivállal kapcsolatban, de úgy vélte, hogy jelenleg sokkal jobb technikával mérik a zajt, mint akkor.

Hozzátette, hogy a rendezvény kezdete előtti zajméréseket nem tartja megfelelőnek.

Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője úgy reagált, hogy ismeri a mérés alapján készült grafikonokat, de gyanúsnak tartja azokat.

A folyamatos zajszint mellett hirtelen kiugrásokat látni a grafikonon, ami egy koncerten nem lehetséges, inkább okozhatja egy arra haladó teherautó vagy repülőgép.

Gerendai Károly hozzátette, szeretnének maguk is részt venni a méréseken, hogy együtt derítsék ki, mi okozza a kiugrásokat a zajgrafikonon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×