Mentőszervezetekkel egyeztetett az egészségügyi tárca

Infostart
2006. augusztus 14. 17:57
A mentőszolgálat átalakításáról és a létszámleépítésekről egyeztetett a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetével és a mentőszolgálat vezetőivel az Egészségügyi Minisztérium. Az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: örülnek annak, hogy a létszámleépítést lassabban, és több lépcsőben hajtják végre, de azt továbbra is sérelmezik, hogy a tárca nem a döntések előtt egyeztet velük.

Elmondta, hogy a betegszállítás kiszervezését annak a határtanulmánynak a függvényében végzik el, amelyet szeptember végére kell elkészíteni.

Thoma Lajos előrelépésként értékeli, hogy a legfontosabb kérdéseket a mentőszolgálat fő feladatának, a mentés elősegítésének a szempontjából tekintik át.

Azt azonban továbbra is kifogásolja, hogy a változtatásokat az ágazati érdekegyeztető tanács, azaz az önkormányzatok, a szakmai és az érdekképviseleti szervezetek véleményének meghallgatása nélkül vezetik be.

Szeptemberben kezdődik az elbocsátás

A mentőszolgálattól szeptemberben 150 nyugdíjast, illetve részmunkaidőben foglalkoztatottat bocsátanak el. Addig azonban nem lesz létszámleépítés, amíg nincs egyezség az állami mentőszolgálat feladatainak átalakításáról, tehát a betegszállítás kiszervezéséről - mondta el az InfoRádiónak László Imre miniszteri megbízott, miután tárgyalt a mentődolgozók szakszervezetével.

Arról nem tudott beszámolni, hogy összesen hány munkatársától kell megválnia a mentőszolgálatnak. A miniszteri megbízott tárgyal az alternatív mentőszervezetekkel, majd az OMSZ munkatársai is tárgyalóasztalhoz ülnek a magán-betegszállítókkal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A miniszteri megbízott
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A szakszervezet képviselõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást