eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György

Már hamisítható a csipkártyás útlevél

Még be sem vezették, máris hamisítható az úgynevezett csipkártyás útlevél. Az új dokumentum alkalmazását Nagy-Britannia és Németország szorgalmazza, de úgy tűnik, egyelőre még nem megoldott a rajta tárolt adatok védelme. Egy konferencián ugyanis egy informatikus feltörte, és lemásolta a kártyán tárolt információkat.

Frész Ferenc, a Kürt Zrt. biztonsági szakértője az InfoRádióban elmondta, hogy a csipkártya jelzései egy rádiófrekvenciás olvasófejjel tölthetők le.

Egy informatikus egy konferencián a résztvevők szeme láttára törte fel a rendszert, és másolta le az adatokat egy másik kártyára.

Igaz, nem az adattároló rendszert, hanem annak környezetét, a leolvasó rendszert törte fel, de a célját elérte: hozzájutott az adatokhoz.

A szakértő elmondta, hogy ezek a kártyák a biometrikus adattárolók elődjei.

Az útlevél adatai között ugyanis a fejlesztők olyan információt is tárolni akarnak, amely kizárólag annak tulajdonosára jellemzők. Ilyen lehet például az ujjlenyomat.

Bár a csipkártyán tárolt adatok befogadására a legtöbb informatikai rendszer még nincs felkészülve, Frész Ferenc lehetségesnek tartja, hogy az információkkal illetéktelenek visszaéljenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×