A bankok már gyűjtik adószámunkat!

Infostart
2006. augusztus 12. 09:48
Csendben gyűjtik az adószámot a bankok - írja a Népszabadság. Több bank megkezdte az utóbbi napokban lakossági ügyfelei adószámának begyűjtését, "informális jelzésekből" ugyanis arra számítanak, hogy az azonosító jelre rövidesen szükség lesz a szeptember 1-jétől életbe lépő kamatadó elszámolásához.

A pénzügyi tárca korábban közleményben jelezte: nem várja el a hitelintézetektől, hogy az általuk levont kamatadót ügyfelekre lebontva tartsák nyilván. Elég, ha a közterhet egy összegben fizetik be a központi költségvetésbe.

Az eredeti törvénytervezet még úgy szólt, hogy a bankok kötelesek begyűjteni több millió betétesük adószámát a kamatadó bevezetéséig, ennek hiányában ugyanis az adathiányos számlákat zárolniuk kell. Vagyis pénzét a számla tulajdonosa mindaddig nem veheti fel, amíg a törvényben előírt adatot meg nem adja a banknak.

A gyors átállás, a szeptemberi bevezetés ennek az elvárásnak a teljesítését lehetetlenné tette.

A szigorú szabályok azonban több illetékes banki vezető értesülése szerint akár már a jövő év elejétől életbe léphetnek. Ha a szükséges adatok nem állnak időre a hitelintézet rendelkezésére, megtörténhet, hogy több százezer ügyfél számláját kényszerülnek befagyasztani átmenetileg, míg a "legkisebb rossz" a fizetett kamatok zárolása lehet. Az adószámok begyűjtése jelenleg ugyanakkor több szempontból is kritikus kérdéseket vet fel.

A Magyar Nemzet a főpolgármester-jelöltek levélháborújáról ír. Budapesten gyakorlatilag megkezdték kampányukat a főpolgármester-jelöltek, annak ellenére, hogy a jelölési időszak még javában tart.

Tarlós István, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és számos civil szervezet által támogatott független jelölt hiába fordult csütörtökön nyolc szakmai, várospolitikai kérdéssel Demszky Gáborhoz, a jelenlegi főpolgármester - a lap szerint - csak gúnyos megjegyzésekkel kísért levelet és csaknem kéttucatnyi dokumentumot küldött, választ nem adott kihívójának.

Tarlós elsősorban a fővárosi tömegközlekedés katasztrofális helyzetére, a finanszírozási és működtetési hibákra, a jogszabálysértésekre, az útfelújítások szervezetlenségének, a felelősségvállalás elmaradásának okaira volt kíváncsi, de adatokat kért a főváros eladósodottságáról is. A független jelölt csalódásként értékelte Demszky válaszát, amelyben többek között az olvasható, hogy még nincs is kampány.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást