Borítékkal vagy anélkül?

Infostart
2006. augusztus 11. 06:00
Ki lehet önkormányzati jelölt? Be kell-e tenni a szavazatot a borítékba? Ezekre és más, a helyhatósági választásokkal összefüggő kérdésekre válaszolt az InfoRádióban Tóth Zoltán, a Közép- és Kelet-európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke.
Hány választópolgárnak kell szavaznia ahhoz, hogy az önkormányzati választás érvényes legyen?

Az önkormányzati választásnál, ellentétben a parlamentivel, nincs úgynevezett érvényességi küszöb, tehát nem kell a választópolgárok ötven százalékának elmennie ahhoz, hogy a szavazás érvényes legyen. Ad absurdum, ha egy választópolgár részt vesz a választáson és szavaz, akkor is érvényes lehet a választás.

Kiből lehet jelölt?

Minden magyar állampolgárból, aki betöltötte a 18. életévét. Ugyanakkor egy picit bővebb kör vehet részt az önkormányzati választáson, mint az országgyűlési szavazáson, mivel azok a külföldi állampolgárok is voksolhatnak, akik hivatalos tartózkodási engedéllyel vannak Magyarországon.

Mit vigyen magával a választó a szavazáshoz?

A személyi igazolványát és a lakcímkártyáját. A szavazatszámláló bizottságnál, a személyazonosság igazolása után, saját kezűleg kell aláírni a szavazólapok átvételét, ezt követően lehet a fülkében titkosan szavazni, majd a szavazólapokat be lehet tenni az urnába.

Hány szavazat kell a polgármesteri szék megszerzéséhez?


Főpolgármester és polgármester az lesz, aki az adott településen szavazók relatív többségét megszerzi. Aki a legtöbb szavazatot kapja, az lesz a polgármester. Hasonló a megoldás az egyéni választókerületekben is, ami a tízezernél több lakosú településeket jellemzi. Itt van egy úgynevezett kompenzációs lista is, nehogy egypárti képviselő-testület alakuljon. A kisközségekben szintén relatív többségi rendszer működik. Itt minden embernek annyi szavazati joga van, mint a megválasztható képviselők száma.

Kötelező-e a boríték használata a szavazáskor?

A törvény nem írja elő kötelezően a boríték használatát, de célszerű igénybe venni.

Mi a kopogtatócédula?

A kopogtatócédula az értesítés a választójogosultak a névjegyzékébe való felvételről. Azt a célt szolgálja, hogy pontosan tudjuk, hogy mi a címe a szavazókörnek, ahol október 1-jén szavazni lehet.

Budapesten hány szavazólapot kap a választó?

Budapesten mindenki ajánlhat egy kerületi polgármester-jelöltet, ajánlhat jelölteket a kerületi képviselő-testületbe, emellett szavazhat a főpolgármesterre. Emellett Budapesten még a kisebbségi választásra is sor kerül azokon a helyeken, ahol legalább harminc, önmagát kisebbségnek valló választópolgár jelentkezett, tehát így összesen öt szavazólapot is kaphatnak a polgárok, de négyet biztosan.