Százmilliárdos többlettámogatás kell idén gyógyszerre?

Infostart
2006. augusztus 9. 05:38
Továbbra sem tudni, hogy a kormány milyen alapon támogatja majd a gyógyszerek árát, bár az MSZP már elkötelezte magát a jelenlegi, úgynevezett százalékos támogatási rendszer mellett. Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a reformjavaslatokat tartalmazó Zöld Könyv társadalmi vitája után megkezdődhet a tárgyalás a gyógyszergyártókkal is az árakról.

Még mindig nem tudni, hogy a kormány január elsejétől milyen támogatási rendszerrel csökkenti a gyógyszerek piaci árát, és a támogatásokból ki milyen arányban részesülhet.

A kabinet egészségügyi reformelképzeléseit tartalmazó Zöld Könyvből kiderül: az egészségügyi tárca vagy a jelenlegi százalékos rendszert tartja meg, vagy úgynevezett dobozdíjat vezet be.

Ez utóbbi lényege, hogy a gyógyszereket három kategóriába sorolják, ezeken belül pedig egységes áruk lesz a készítményeknek.

Döntés augusztus végén

A tárca államtitkára elmondta, hogy a Zöld Könyv társadalmi vitájának lezárultával, augusztus végén döntenek a gyógyszer-ártámogatásról.

Horváth Ágnes szerint csak ezután van értelme tárgyalni a gyógyszergyártókkal, de még ebben az évben, mert a gyártók és az állam közötti hároméves gyógyszerár-megállapodás az év végén lejár.

A generikus gyógyszerek elterjedését szeretnék elérni

Horváth Ágnes elmondta, a jövőben nagyobb teret engednek az úgynevezett generikus gyógyszereknek. Ezek az eredeti gyógyszerekkel azonos hatóanyagú, de lényegesen olcsóbb készítmények.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az InfoRádiónak elmondta: támogatják a tárca törekvését.

Az egészségügyi tárca megváltoztatná az orvosok gyógyszerfelírási szokásait is.

Horváth Ágnes azt mondta, hogy az állam tavaly 65 milliárd forinttal költött többet a tervezettnél támogatott gyógyszerek finanszírozására, az idén pedig nem kizárt, hogy a 298 milliárd forintos előirányzathoz képest a gyógyszerkiadások a 380-400 milliárd forintot is elérik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást