Veseátültetés: nem találtak visszaéléseket

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 8. 16:25
Nem tártak fel visszaéléseket a veseátültetésre várók kiválasztásánál az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrei. Az Egészségügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott részjelentés szerint a visszaélések látszatát az keltheti, hogy a várólistáról nem kerülnek le azok, akik valamilyen okból alkalmatlanná válnak az átültetésre.

A jelentés szerint valóban gyakran előfordul, hogy a listán hátrébb szereplő betegeken előbb hajtanak végre transzplantációt.

Ennek többek között az az oka, hogy a várólistán olyan betegek is szerepelnek, akikről csak a riasztás során derül ki, hogy a transzplantációra tartósan vagy ideiglenesen alkalmatlanok. Ezért a szervriadó során a koordinátor a regionális listán lépésről-lépésre haladva klinikailag alkalmatlan eseteket is talál.

Az ÁNTSZ megállapítása szerint az ideiglenesen vagy tartósan alkalmatlan betegeknek le kellene kerülniük - véglegesen vagy ideiglenesen - a várólistáról.

Az ÁNTSZ a vizsgálat alapján arra a következtetésre jutott, hogy a hatvan dialízis centrum főként a beteg dializálását végzi, azonban a transzplantációra való aktuális alkalmasságot és az ehhez szükséges vizsgálatokat, a beteg műtétre való felkészítését nem - vagy csak hiányosan - végzik el.

A vizsgálat továbbá megállapította, hogy a transzplantációt végző intézmények és a koordinátorok rendkívül feszített munkatempóban, mostoha körülmények között végzik feladatukat.

Az ellenőrzés tapasztalatai alapján a helyzet korrekt feltárásához a vesebetegeket kezelő dializáló állomások tevékenységének az ellenőrzése is szükséges - olvasható a dokumentumban.

Az ÁNTSZ tovább folytatja a vizsgálatot.