Csődközelben a főváros?

Infostart
2006. augusztus 8. 14:22
Atkári János főpolgármester-helyettes szerint már az önkormányzati választások után nyilvánosságra kerülhet a főváros rendkívül súlyos pénzügyi helyzete. Budapest egykori pénzügyminisztere szerint a város a számlákat sem tudja majd kifizetni ősszel.

Nem kell 2010-ig várni, hogy Budapest rendkívül súlyos pénzügyi helyzete kézzelfoghatóvá váljon. A 2006-os választási költségvetés elfogadásával ugyanis a fővárosban "teljesen lesöpörték a padlást", az idén teljesen kimerítve a város pénzügyi tartalékait - állítja Atkári János.

A főváros egykori "pénzügyminisztere" szerint - aki 12 éven át volt gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor egyik legfőbb bizalmasa - az önkormányzati választások után, október-novemberben likviditási gondokkal fog küszködni Budapest, körülbelül ötmilliárd forint értékben nem lesz fedezet a beérkező számlák kifizetésére.

Ilyen helyzetben a rendszerváltás óta egyszer, 1994-95-ben - az expó lemondása idején - volt a fővárosi önkormányzat. A likviditási válság miatt késleltetik vagy lefújják majd a beruházásokat - jósolta a hatásköreitől korábban megfosztott, magát liberálisnak tartó Atkári János.

Az önkormányzat szerint nincs fizetési válság

A Fővárosi Önkormányzat pénzügyi bizottságának szocialista elnöke szerint Budapestnek ugyan az elmúlt években folyamatosan csökkentek a tartalékai, ám fizetési válság jelei nem mutatkoznak.

Moskovits Péter közölte: megérti Atkári János aggodalmait, de úgy látja: a független képviselő városházi információi nem naprakészek. Számolnak ugyan azzal, hogy "a tartalékok egyszer elfogynak", de a fővárosban nem állhat elő olyan helyzet, ami miatt a jövőre tervezett útfelújítások elmaradnának.