Összeolvadhat az MTV és a Duna TV

Infostart
2006. augusztus 7. 06:44
Lapértesülés szerint összeolvadhat a két közszolgálati televízió, így a jövőben egy vezetés irányítaná az MTV-t és a Duna TV-t. A történet egyik érdekessége, hogy utóbbi lenne az anyaintézmény, hiszen az MTV-nek gyakorlatilag nincsen vagyona.

A Népszabadság értesülései szerint az MTV-t beolvaszthatják a Duna Televízióba egy kormányzati körökben érlelődő elképzelés alapján. Megoldást jelenthetne a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna TV összeköltöztetése, ám, mint azt múlt héten szintén a Népszabadság írta: a médiapark kialakítása is ötvenmilliárdba kerülne.

Kormányzati körökben ezért egy takarékosabb terv körvonalazódik. E szerint a két közszolgálati tévé - egy irányítás alatt - összeolvadna. Csakhogy nem a Magyar Televízió, hanem a Duna TV lenne az anyaintézmény.

Míg ugyanis az MTV-nek gyakorlatilag nincs vagyona, csak - ahogyan Rudi Zoltán elnök fogalmazott - a szellemi tőkéje, az archívuma és az elavult eszközparkja, addig a Duna TV nullszaldós, saját épülete, stúdiója és korszerű eszközei vannak.

Kétharmados egyetértés kellene?

Az új bázis a Duna TV épülete, a Millenárison lévő állami tulajdonú stúdió (ahol korábban a Megasztárt is felvették) és az Uránia Filmszínház lehetne. Megválasztása előtt Cselényi László, a Duna TV mostani elnöke ez utóbbinak volt az igazgatója.

Az ugyanakkor kérdéses, hogy a kormány nevezhet-e ki biztost az MTV Zrt.-hez, hiszen a részvénytársaság tulajdonosa az Országgyűlés. Szóba kerülhet így parlamenti biztos is, ám ehhez kétharmados egyetértésre kell jutnia a politikának.