Demszky most győzne

Infostart
2006. augusztus 6. 15:44
A Medián felmérése szerint a biztos pártválasztók legnagyobb arányban Demszky Gábor jelenlegi főpolgármesterre szavaznának az önkormányzati választáson. Az adatok szerint a megkérdezettek 12 százaléka tartja felelősnek a főpolgármestert a villamos pálya meghibásodásáért.

A jelenlegi szabad demokrata főpolgármesterre a biztos szavazók 52 százaléka voksolna, ha most lennének a választások. Tarlós Istvánt, a jobboldal jelöltjét azonban az emberek 40 százaléka támogatná.

A megkérdezettek egyharmada azonban még nem tudja, hogy kit támogasson. Mivel a helyhatósági választásokon általában kevesebben vesznek részt, mint az Országgyűlés megválasztásán, Karácsony Gergely szerinte valószínűsíthető, hogy a bizonytalanok nem mennek el október 1-jén főpolgármestert választani.

A kutatás megállapította, hogy a helyi politikusok megítélésében a döntő a pártpreferencia. A pártok támogatóinak 80 százaléka saját szervezetének jelöltjét látná szívesen a főpolgármesteri székben.

Azt minden megkérdezett tudta, hogy Demszky Gábor elindul a főpolgármesteri posztért, Tarlós István indulásával azonban csak minden második ember volt tisztában, míg Katona Kálmán (MDF) jelöltségéről négy emberből csak egy tudott. A jelenlegi városvezető előnye így részben ismertségéből ered, ezért a kampány kezdete után csökkenhet.

Kiderült az is, hogy az emberek Budapest helyzetét lényegesen jobbnak látják, mint az országét. A Medián kutatói szerint nem biztos, hogy az országos problémák a helyi kampány témájává válhat.

Demszky Gábor négy évvel ezelőtt, a választás előtt csaknem két hónappal nagyjából ugyanakkora népszerűségnek örvendhetett, mint most. Akkor azonban az MSZP is kiállított ellene egy jelöltet, míg a jobboldali pártok csak egy embert indítottak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást