Bod Péter Ákos: létkérdés a hitelesség visszaszerzése

Infostart
2006. augusztus 5. 15:09
Nem rendül meg a piaci bizalom attól, hogy a kormány a konvergenciaprogramban nem jelöli meg az euró bevezetésének dátumát - mondta Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádióban. A volt jegybankelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a program jelenleg nem az euró bevezetése, hanem a Magyarország elleni uniós eljárás és a hitelesség visszaszerzése miatt fontos.

A közgazdász úgy fogalmazott: most egy nagyon fontos támponttal kevesebb van a magyar gazdaságpolitikában, mert eddig arra lehetett számítani, hogy a kormány meghatározza: mikorra akarja konszolidálni a költségvetést.

Ez a céldátum most megszűnt, ugyanakkor ettől önmagában nem rendül meg a piaci bizalom, bár a befektetők szeretnék látni, hogy mi lesz a forint jövője - tette hozzá.

Bod Péter Ákos úgy vélekedett, hogy a konvergenciaprogram Magyarország számára jelenleg nem az euró bevezetése miatt fontos, hanem mert az ország az uniós többletdeficit-eljárás alatt áll. Ennek végső következménye pedig a közösségi támogatások megvonása lehet.

Hitelesség nélkül drágábbak a kölcsönök

A korábbi jegybankelnök hangsúlyozta: a hitelesség visszaszerzése is nagyon fontos, ugyanis a nemzetközi pénzügyi helyzet változása miatt az ország külső finanszírozása nehezebb lett, így magasabb kamatfelárat kell fizetnie.

A szakember szerint a konvergenciaprogram társadalmi vitája puszta formalitás, az igazi kérdés az, hogy a kormány a 2007-es költségvetésben meg tudja-e erősíteni az egyensúlyjavítás melletti elkötelezettségét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást