eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Parancsnokváltás a magyar missziónál

Az Afganisztánban elvégzendő feladat megváltozásával magyarázta a magyar katonai misszió szerkezetének átalakítását a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

A Magyar Nemzet című napilap egyik pénteki cikkében az állt, hogy nemrég leváltották az egész parancsnoki kart. A Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerint a most Afganisztánba utazó katonák már április óta készülnek a szolgálatra.

Időközben azonban megváltozott a feladat, és már nem egy alegységgel vesz részt Magyarország, hanem egy önálló tartományi újjáépítési csoport vezetésére vállalkozott, ezért néhány új beosztásra is szükség volt - mondta Bocskai István.

A szóvivő közölte: a vezérkari főnök saját hatáskörében jelölte ki a parancsnoki állományt. Hangsúlyozta, hogy a kontingensben afganisztáni és iraki missziós tapasztalatokkal rendelkező szakemberek vannak.

A Magyar Nemzet írása szerint alig egy hónappal a felkészítés befejezte előtt váltották le a misszió egész parancsnoki karát. Nemcsak a kiváló tisztként ismert Bakó András ezredesnek kellett távoznia a csapat éléről, hanem a korábban kijelölt törzsfőnöknek és logisztikai vezetőnek is.

Bocskai István erre reagálva közölte: az ezredes is kap feladatot a későbbiekben a misszióban.

A kormány június végén döntött arról, hogy Magyarország Hollandiától két évre átveszi a bagláni tartományi újjáépítési csoport működtetését.

Októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel, a tényleges tevékenység pedig jövő áprilisban kezdődik, a szükséges felkészülés és előkészületek után.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×