Parancsnokváltás a magyar missziónál

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 4. 13:30
Az Afganisztánban elvégzendő feladat megváltozásával magyarázta a magyar katonai misszió szerkezetének átalakítását a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

A Magyar Nemzet című napilap egyik pénteki cikkében az állt, hogy nemrég leváltották az egész parancsnoki kart. A Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerint a most Afganisztánba utazó katonák már április óta készülnek a szolgálatra.

Időközben azonban megváltozott a feladat, és már nem egy alegységgel vesz részt Magyarország, hanem egy önálló tartományi újjáépítési csoport vezetésére vállalkozott, ezért néhány új beosztásra is szükség volt - mondta Bocskai István.

A szóvivő közölte: a vezérkari főnök saját hatáskörében jelölte ki a parancsnoki állományt. Hangsúlyozta, hogy a kontingensben afganisztáni és iraki missziós tapasztalatokkal rendelkező szakemberek vannak.

A Magyar Nemzet írása szerint alig egy hónappal a felkészítés befejezte előtt váltották le a misszió egész parancsnoki karát. Nemcsak a kiváló tisztként ismert Bakó András ezredesnek kellett távoznia a csapat éléről, hanem a korábban kijelölt törzsfőnöknek és logisztikai vezetőnek is.

Bocskai István erre reagálva közölte: az ezredes is kap feladatot a későbbiekben a misszióban.

A kormány június végén döntött arról, hogy Magyarország Hollandiától két évre átveszi a bagláni tartományi újjáépítési csoport működtetését.

Októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel, a tényleges tevékenység pedig jövő áprilisban kezdődik, a szükséges felkészülés és előkészületek után.