A mentők inkább taxisok

Infostart
2006. augusztus 4. 05:13
A mentők nem mindig mentenek. Sőt, legtöbbször nem mentenek, hanem fuvaroznak. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hivatalos weblapján közölt statisztika szerint 2005-ben a szolgálat összesen 2.249.286 esetéből 1.568.821 egyszerű betegszállítás volt. Vagyis az esetek nem kevesebb, mint hetven százaléka "taxizás".

A számok ismeretében tehát érthető, hogy a szakemberek miért sürgetik a betegszállítás kiszervezését.
/>
/>Ugyanebben a statisztikában a megtett kilométerek is ijesztő fölényt mutatnak a szállítás javára. Az OMSZ 216 mentőállomásának 830 gépkocsija tavaly összesen 53 millió kilométert tett meg. Ebből mindössze 14 millió kilométer volt, amit a sürgősségi ellátás, tehát a mentőszolgálat egyik alapfeladata miatt futottak le a mentőautók.
/>
/>A betegszállítás is alapfeladat, de nem mindegyik
/>
/>Igaz, most még a betegek fuvarozása is az OMSZ feladata. Erről a szolgálat honlapja ezt írja: "az OMSZ állami feladatként, teljesítési kötelezettséggel ellátandó alaptevékenysége a sürgősségi betegellátás keretébe tartozó földi és légi mentésen kívül az orvosi rendelvényre, legalább mentőápolói szakkísérettel, legfeljebb 6 órán belül végrehajtandó betegszállítás."
/>
/>Nagyon fontos mondat azonban a következő: "a nem sürgős, illetve szakkíséretet nem igénylő betegszállítás az OMSZ teljesítési kötelezettség nélkül ellátható, alapfeladatot kiegészítő tevékenysége, melyet a sürgősségi ellátás veszélyeztetése nélkül, csak szabad kapacitás esetén vállalhat".
/>
/>A szabályok és a valóság
/>
/>Ha tehát a valóság helyett csak a szabály betűjét figyelnénk, azt hihetnénk, hogy a mentőszolgálat kapacitása hetven százalékkal nagyobb, mint amennyire a bajba jutottaknak szükségük van. A számok alapján az is feltételezhető lenne, hogy mentőszolgálat minden szállítandó beteghez hat órán belül odaért úgy, hogy közben a mentésre szorulókhoz is eljutott.
/>
/>Ez természetesen nem így van, és ez a mentőszolgálat weblapját tovább böngészve is egyértelmű. Az OMSZ ugyanis már régóta reklámozza a magán mentőket az interneten. Olyannyira, hogy mind a 46 ilyen céget listába szedte a honlapon. A közelmúlt heteinek kánikulájában kifejezetten arra biztatták a betegeket, hogy a kórházból ne az állami mentőszolgálat kocsijaival vitessék haza magukat, hanem a "maszekokkal", mert az OMSZ-re szükség volt a rosszul lett emberek mentésében.
/>
/>Borsod megye vezet
/>
/>A legtöbb betegszállítást egyébként Borsod megyében végezte tavaly a mentőszolgálat. 2005-ben csak ott 184 ezer esetben fuvarozási céllal indították be a mentőautókat. A második 175 ezer betegszállítással Hajdú-Bihar megye, a harmadik 111 ezerrel Pest megye, majd 91 ezerrel Békés megye következik. A legkevesebb betegszállítási feladatot az OMSZ 2005-ben Komárom megyében végezte el.
/>
/>A múltban ragadt főigazgatő és a fejlesztés alatt álló jelen
/>
/>A mentok.hu címen elérhető weblap egyébként vidám perceket is tartogat a látogatójának. Már az is megüti az olvasó szemét, hogy a honlap szerint az OMSZ főigazgatója még mindig a már lemondott Takács Zoltán, az azonban már valóban mosolygásra késztető, hogy az OMSZ jelene című rovatban az olvasható: fejlesztés alatt.
/>
/>

/>


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház fõigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást