Többmilliárdos kártérítés jár a Combinók miatt?

Infostart
2006. augusztus 2. 11:00
Hárommilliárd forint kártérítésre tarthat igényt a BKV a hibás Combino villamosok miatt. A kivont és jelenleg szervizelés alatt álló járművek közül 1-2 szerelvény akár már holnap visszatérhet a 4-es, 6-os vonalára.

Két éve, 2004 nyarán Düsseldorfban technikai nehézségek miatt átmenetileg több Combino villamost ki kellett vonni a forgalomból, de mivel a gyártó cég, a Siemens azonnal közölte, hogy a hibákat saját költségére kijavítja és az okozott kárt is megtéríti, a város eltekintett jóvátételi követelések előterjesztésétől.

A Siemens természetesen még az öt régi villamos átmeneti üzemképessé tételére fordított összeget is magára vállalta, és így gyakorlatilag fennakadás nélkül lehetett biztosítani a Rajna-parti nagyváros közforgalmát.

A Siemens előbb megnézné a szerződést

Elvileg a budapesti hibák miatt is kaphat kártérítést a főváros. Bár az erre vonatkozó újságírói kérdésre kitérő választ adott keddi sajtótájékoztatóján Dirk Rösler, a német Siemens közlekedéstechnikai ágazatának projektvezetője.

A Népszabadságban közöltek alapján a BKV több, mint hárommilliárd forintos kárigénnyel élhet a hibás villamosok miatt.

Düsseldorfban egyébként a Combino legrövidebb, alig 20 méter hosszú változatát vezették be, de szakértői körökből származó értesülés szerint a döntésben szerepet játszott az is, hogy a hosszabb szerelvények esetében több hibalehetőség vetődik fel.

Négy éve tart

A Combinók budapesti története négy évvel ezelőtt, 2002-ben kezdődött, amikor a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy negyvenmilliárd forintból lecseréli a Nagykörúton futó, kiszolgált Ganz-villamosokat.

A nemzetközi pályázaton a legdrágább ajánlatot adó Siemens-Kiepe-csoport ajánlata nyert, amely vállalta, hogy Budapestnek testre szabott, Combino típusú járműveket gyárt.

2007 nyarára a 40 Siemens-szerelvény felváltja a jelenlegi Ganz-villamosokat a 4-es, 6-os vonalán. A járművek egyenként 820 millió forintba kerültek. A villamosmegállók, a felsővezetékek és néhol a sínek cseréje pedig 3,5 milliárd forint volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást