Sólyom László: hitelét veszítheti a demokrácia

Infostart
2006. augusztus 2. 18:19
A köztársasági elnök szerint a magyar társadalomban továbbra sem egységes az 1956-os forradalom megítélése. Sólyom László a Figyelő című hetilapnak adott interjúban beszélt erről.

Az államfő azt mondta: a kérdés az, mikor lesz 1956 a magyar nemzettudatban olyan, mint az 1848-as forradalom. Sólyom László hangsúlyozta: az '56-os események idei, 50. évfordulója világesemény lesz, ezért Magyarországnak méltóan kell szerepelnie.

A csütörtökön megjelenő lap interjújában úgy fogalmazott: ennek érdekében minden jelentős politikai erőnek és valamennyi '56-os szervezetnek ott kellene lennie az ünnepségeken, függetlenül attól, mi az álláspontja a magyar belpolitikában.

Hitelét vesztheti a demokrácia

A köztársasági elnök szerint hitelét vesztheti a demokrácia, ha polgárjogot nyer, hogy a jó cél bármilyen módszert szentesít, és például a választási ígéretek semmire nem köteleznek.

Sólyom László úgy vélte: a választások előtt meg kellett volna ismételnie korábbi felhívását, miszerint a felelős döntéshez információra van szükség, és a kampánynak arról kell szólnia, hogy a pártok milyen módon akarnak úrrá lenni a nehézségeken.

Az államfő a kormány intézkedési csomagjáról azt mondta: az aláírás előtt nemcsak alkotmányos szempontból vizsgálta a törvényeket, hanem konzultált többek között Járai Zsigmond jegybankelnökkel, Surányi Györggyel, a Konvergencia Tanács tagjával, valamint nagyvállalatok, bankok vezetőivel és neves közgazdászokkal is arról: milyen kockázatai lennének a csomag elutasításának.

Nem kap érdemi választ a Külügyminisztériumtól

Sólyom László bírálta a magyar külpolitikát, amelyet túl óvatosnak nevezett. Hozzátette: külföldi útjai előtt nem mindig érkezik érdemi válasz a Külügyminisztériumtól, ha megkérdezi, mi a magyar álláspont egy-egy konkrét kérdésben.

A köztársasági elnök közölte azt is: csak a vízumkötelezettség eltörlése után utazik az Egyesült Államokba. Sólyom László elmondta: ezt közölte George Bush amerikai elnökkel is, amikor Magyarországon tartózkodott.

Az államfő hozzátette: októberben csak a kanadai magyarokhoz látogat el, az egyesült államokbelieknek pedig üzenetet küld.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást