Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mindennapi kenyerünk drágább lesz, mint ma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szeptembertől ismét drágul a kenyér. A pékek a drágább liszttel indokolják az áremelést, a malmok azt mondják: a drágább búza miatt kényszerülnek áremelésre.

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára szerint legalább 20 százalékkal indokolt a liszt árának emelése.

Ez kimondottan csak az étkezési búza árának növekedését fedezi, nincs benne az energiaárak növekedése - hangsúlyozta Pótsa Zsófia.

A főtitkár azt mondja: ha ezt a 20 százalékot nem érvényesítik a malmok, akkor egyértelműen veszteséget fognak termelni

Kis nyereséggel működnek a malmok

Az intervenciós raktárakban van ugyan bőven gabona, az idei termés azonban alacsonyabb volt mint a tavalyi. Tavaly ilyenkor a malmok tonnánként 21 ezer forintért vették az étkezési búzát, ma már 27 ezer forintnál tartanak - mutatott rá Pótsa Zsófia.

A főtitkár szerint már így is igen kis nyereséggel működnek a magyar malmok, és tartalékaik sincsenek arra, hogy egy ilyen búzaár-emelkedést le tudjanak nyelni.

Az utóbbi években sok malom tönkre is ment. Három évvel ezelőtt jóval 100 fölött volt a működő malmok száma, ma jó, ha 78 van - emlékeztetett Pótsa Zsófia.

A pékségek 90 százaléka veszteséges

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint az a pék, aki nem emel árat, biztosan tönkre megy.

A szakmai szervezet felmérései szerint tavaly legfeljebb fél százalékos nyereséget tudtak elérni a pékségek, idén az első félévben már tízből kilenc sütöde veszteséges - mondta Ilonka Boldizsár.

A gazdák jól járhatnak

Vancsura József, a Gabonatermelők Szövetségének elnöke szerint nem mindenütt volt olyan jó búzatermés idén, mint Magyarországon, a termelők ezért külföldre is értékesíteni tudják a gabonát. Az exporteladásban kedvez számukra az euró magas árfolyama is.

Mint mondta, idén valószínűleg minden gazda el tudja adni a búzát. A termelők ráadásul végre akkora árat kaphatnak értük, amennyire számítottak.