Majdnem tragikus kormányzati tévedések

Infostart
2006. augusztus 2. 06:22
Meglehetősen kapkodva folyhatott a kormányzati struktúra átalakítása, mert egyes területek egyszerűen kimaradtak. Így az eredeti előterjesztésben nem szerepel a határőrség és a katasztrófavédelem, igaz ezeket később pótolták. A titokvédelemről viszont teljesen megfeledkeztek.

A Népszabadság arról ír, hogy kapkodva folyhatott a kormányzati struktúra átalakítása, mert egyes területekről megfeledkeztek. A megszűnt Belügyminisztériumnak a hatósági nyilvántartásokkal kapcsolatos hatáskörei körül például elég nagy a zűrzavar. Úgy tűnik, a kormány megalakulása óta eltelt két hónap alatt nem sikerült egyértelműen tisztázni az egyes tárcák pontos feladatait. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényből legalábbis nem derül ki, hogy a megszűnt BM bizonyos hatásköreit mely tárcák vették át. A jogalkotók slamposságát szemlélteti, hogy a parlamenthez benyújtott eredeti tervezetben a határőrség, illetve a katasztrófavédelem még egyáltalán nem szerepelt, amit a vita során sikerült korrigálni. Rosszabbul jártak a szintén a BM által gyakorolt titokvédelmi hatáskörökkel, mert ezekről végképp megfeledkeztek - bár azóta egy újabb jogszabály tisztázza a felelősségi kört.

A Magyar Nemzet Ezrével bocsátják el a közszolgákat címmel közöl írást. Kedden kezdődtek az eredetileg júliusra tervezett elbocsátások. A tárcáknál ugyanakkor már tavaly is több munkatárstól megváltak. Az újság szerint ez értelmetlen, mert az utcára tett dolgozókat 1-2 év múlva kénytelenek lesznek visszavenni.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: a felsőfokú végzettségűeknek csupán egytizede felel meg a multinacionális vállalatok elvárásainak. Gépész- és gyengeáramú villamosmérnök, szoftverfejlesztő, informatikus, szak-, illetve általános orvos - ezek a diplomások hiányoznak a hazai munkaerőpiacról, és az év utolsó öt hónapjában őket vadásszák majd leginkább a cégek és az intézmények. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) prognózisa szerint a textil-, az építő- és az élelmiszeriparban is gondok lesznek.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy folyamatban levő privatizációs eljárások terv szerinti lezárását kérte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. dolgozóitól kedden a szervezethez látogató Veres János pénzügyminiszter - vagyis nem szorgalmazta a folyamatok felgyorsítását. Az egységes vagyonkezelés új rendszeréről szóló törvényjavaslat ősszel kerülhet a parlament elé - tájékoztatott a miniszter -, ezután születhet döntés az új intézményrendszerről, illetve a ma vagyonkezeléssel foglalkozó szervezetek sorsáról.

A portfolio.hu cikkéből megtudhatják, hogy vannak, akik ragaszkodnak a panellakásokhoz, de mindezt luxuskivitelben szeretnék megkapni, ugyanakkor vannak olyanok is, akik freskókkal díszített villára vágynak. Mindez mára elérhetővé vált a hazai ingatlanpiacon. Másfél szobás luxuspanelhoz már 20 millió forintért hozzájuthatunk, míg egy freskókkal díszített villáért már 800 millió forint feletti összeget kell leraknunk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást