eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Kukátlanul, bírságolva

Budapesten még mindig ezer-kétezer olyan háztulajdonos van, aki termel ugyan szemetet, de nem hajlandó szemétdíjat fizetni - jelentette ki az InfoRádiónak a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. hulladékgazdálkodási főosztályának helyettes vezetője. Nagy László szerint nehéz behajtani a bírságot a közterületre szemetet szóróktól, és a probléma újratermelődik. Janocsek Ferenc, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője ugyanakkor úgy látja: a többszöri bírságolás általában meghozza eredményét.

Az új építésű ingatlanok esetében gyakran előfordul, hogy úgy kap valaki használatbavételi engedélyt, hogy a hulladékkezeléssel kapcsolatban még nem intézett semmit - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. hulladékgazdálkodási főosztályának helyettes vezetője.

Nagy László szerint ha feltűnik kollégáiknak egy ilyen ház, akkor megkeresik az illetőt. Sokszor azonban úgy születnek új utcák, új házakkal a budapesti kerületekben, hogy a közterület-fenntartó nem is tud róla. Ilyenkor az utcára kerülő szeméthalmok látványát megunó környékbeli lakosokra marad a hatóságok értesítése.

Egyszerűbb más háza elé letenni?

Különösen nehéz problémát jelent, amikor valaki nem a saját, hanem más háza előtt szabadul meg hulladékától. A jogszabályok ugyanis az ingatlan tulajdonosát kötelezik arra, hogy tisztán tartsa a háza előtti területet. Így akár más szemetét is el kell takarítania, hacsak nem tudja megmondani: ki rakta oda a hulladékot.

Bírságot persze kiszabhatnak, és ki is szabnak a hatóságok. Nagy László szerint ez azonban gyakran nem oldja meg a problémát, hiszen sokakat így sem lehet rákényszeríteni arra, hogy szemétszállítási díjat fizessenek.

A rendszeres büntetés meghozza eredményét

Nem látja ilyen sötéten a helyzetet a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője. Janocsek Ferenc azt mondja: az ő tapasztalataik azt mutatják, hogy a kuka nélküli háztulajdonosok a közterület-felügyelők gyakori ellenőrzéseivel és bírságaival rákényszeríthetők a hulladékelszállítási szerződés megkötésére.

A felügyelők először persze minden esetben felhívják a tulajdonos figyelmét a hiányosságra. Ha ez nem használ, jöhet a helyszíni bírság 500 forinttól egészen 10 ezerig. Feljelentés esetén az önkormányzat már akár 30 ezer forintos büntetést is kiszabhat.

Janocsek Ferenc azt elismerte: nehezebb a helyzet a "senki földjén" kialakuló illegális szemétlerakó helyekkel, amelyeket gyakran hiába számolnak fel, rövid időn belül újratermelődik. Az illetékes szerint ilyenkor megpróbálják tetten érni a lerakókat, ami sokszor sikerül is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×