eur:
394.49
usd:
370.06
bux:
65336.21
2024. április 23. kedd Béla

Összecsap az oktatási miniszter az oktatókkal és a diákokkal

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete a tandíjról szeretne tárgyalni az oktatási miniszterrel a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács ülésén. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem vár semmilyen változást az ülés után sem.

Kedden tartja ülését a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács, ahol az oktatási miniszter hallgatja meg a felsőoktatás intézményeinek képviselőit. Az ülést a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete hívta össze azért, hogy a felsőoktatást érintő kormányzati csomagról, elsősorban a tandíjról konzultáljanak a miniszterrel.

Kis Pap László, a szakszervezet elnöke az InfoRádióban elmondta, nem értenek egyet a csomaggal, és ezt a véleményüket akarják a miniszterrel megosztani. Kis Pap László elmondta, mivel a törvényt már elfogadta a parlament, csak a végrehajtás módjába tudnak beleszólni.

"Ne kerüljön olyan helyzetbe a hallgatóság, hogy a frekventált egyetemek szakjaira ne lehessen bejutni, olyan magas legyen az intézmény által megállapított tandíj. Ebbe úgy gondolom még bele tudunk szólni" - vélekedett a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete elnöke.

Kis Pap László hozzátette, arra a kérdésre is válaszokat várnak, hogy az állam valóban kivonul-e a felsőoktatás finanszírozásából.

A hallgatók nem reménykednek a változásban

Nagy Zoltán, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alelnöke az InfoRádióban elmondta, mivel már minden szervezet álláspontja ismert a tandíjról, csak véleménynyilvánításra lesz jó az FÉT ülése.

Nagy Zoltán hozzátette, nem lát arra esélyt, hogy változást tudjanak elérni a kormányzati döntésekkel kapcsolatban: "A kormány világossá tette a maga álláspontját, mi is világossá tettük, hogy elfogadhatatlan számunkra a tandíj ilyen formájú bevezetése, és azt is kinyilvánítottuk, hogy ennek megfelelően ősszel demonstrációt tartunk a tandíj ellen, illetve a kormányzati csomag visszavonása érdekében".

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alelnöke reméli, hogy az érdekegyeztető tanács ülésén kiderül, hogy a tandíj bevezetése nem csak a hallgatók, hanem a dolgozók problémája is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×